Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: Så går det i höstens tuffa budgetbatalj

Vänsterpartiet drar igång höstens rödgröna budgetbatalj med krav på att staten ska betala ut "anhörigpeng" till den som stannar hemma från jobbet och hjälper sina gamla föräldrar.
Ett jämställdhetsförslag, hävdar partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V).Bild: Janerik Henriksson/TT
Nu slipper ju kvinnor (det är ofta kvinnor) som följer med skröpliga mammor eller pappor till vårcentralen ta ut semesterdagar.
Något jubel från Socialdemokraterna hörs inte: Anhörigpengen kan tvärtom bli en kvinnofälla och precis som vårdnadsbidraget locka fler kvinnor att avstå från jobb.
Men den avgörande invändningen från finansminister Magdalena Andersson gäller finansieringen.
Vänsterpartiet vill betala anhörigpengen genom att återinföra en förmögenhetsskatt. Det säger både Socialdemokraterna och Miljöpartiet blankt nej till.
Därmed kan det kärva till sig rejält i förhandlingarna som inleds inom kort.
Scenariot blir det vanliga: Vänsterpartiet vill höja skatter och låna för att spendera mer pengar på välfärden. Den socialdemokratiska finansministern försöker hålla igen.
Den stora satsningen i regeringens höstbudget, som läggs fram i september, är redan klar: Från 2017 höjs de årliga statsanslagen till kommunerna med tio miljarder kronor.
Pengarna är tänkta att täcka en del av kommunernas ökade kostnader för flyktingmottagandet.
För att få loss pengarna har Magdalena Andersson tvingats överge den "krona för krona-princip" som hon länge höll helig. Istället för att betala nya reformer med antingen skattehöjningar eller besparingar i välfärden har staten lånat stora belopp.
Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson kallar de höjda kommunbidragen "en seger" och hävdar att de är Vänsterpartiets förtjänst.
Men de tänker inte slå sig till ro med det. Till budgetförhandlingarna har partiet med sig ett helt batteri dyra reformer: Förutom anhörigpengen är det bland annat gratis läkemedel till alla över 80 år, höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och höjd garantipension med 200 kronor i månaden.
Hur ska det betalas?
Varje gång Vänsterpartiet får frågan hänvisar man till förmögenhetsskatten. Men den dörren har alltså Magdalena Andersson redan stängt.
De närmaste veckorna blir det nu ett invecklat kohandlande mellan de rödgröna partierna om miljarderna.
Kanske kan Magdalena Andersson ge med sig för något ytterligare V-krav. "Krona för krona" har ju ändå kastats över bord. Och nyligen kom Riksgälden med en glad prognos om att statens skatteintäkter för 2016 blir oväntat stora.
Höstens riktigt allvarliga rödgröna konflikt kommer inte att detonera förrän framåt jul då "vinst i välfärd-utredaren" Ilmar Reepalu lägger sitt förslag.
Han vill inte alls, som Vänsterpartiet, förbjuda ägare till välfärdsbolag att ta ut affärsmässig avkastning.
Går regeringen på den linjen hotar Jonas Sjöstedt att avbryta hela budgetsamarbetet.
Gå till toppen