Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen startar specialgrupp för att få slut på alla skjutningar

Fel man sköts i Fosie, tror polisen. På onsdagen startades Operation Malmö för att lösa skjutningarna. – Vi har 4-5 ärenden som kan knytas ihop redan nu, säger Göran Söderberg utredare på Malmöpolisens sektion för grova brott.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan var de två gärningsmännen ute efter ägaren till motorcykeln och inte 24-åringen som träffades med flera skott i Fosie.Bild: Patrick Persson
Under tisdagskvällen sköts en 24-åring på motorcykel mitt i bostadsområdet på Spelmansgatan i Fosie. Mannen träffades med flera skott och skadades allvarligt, men han lever och har kunnat förhöras. Senare anhölls han för ett mordförsök i Helsingborg för tre veckor sedan.
Läs mer: Skottskadad 24-åring anhållen för mordförsök
Enligt uppgifter till Sydsvenskan var de två gärningsmännen ute efter ägaren till motorcykeln och inte 24-åringen. Polisen arbetar nu utifrån att det är en ren Malmökonflikt som ligger bakom mordförsöket och att det inte har någonting med knivdådet i Helsingborg att göra.
En dag senare, på onsdagen, startades Operation Malmö. En polisinsats som ska lösa de ouppklarade skjutningarna och mordförsöken i år.
– Vi gör det på grund av trenden i dessa brott och kommer fokusera framförallt på mordförsök, säger Claes-Arne Hermansson, chef vid utredningssektionen vid Malmöpolisen.
Polisoperationen består av sex personer från Malmöpolisens utredningssektion för grova brott. Istället för att handlägga flera olika ärenden samtidigt kommer de enbart fokusera på de ouppklarade mordförsöken, genom framförallt skjutningar i Malmö under 2016 och framtida brott.
Hittills har gruppen runt 25 skjutningar att kartlägga. På onsdagen startade gruppen med att se över vilka ärenden som ska prioriteras.
– Vissa ärenden är svåra och vi har inte kommit så långt i utredningen, andra är vi längre fram med, säger Claes-Arne Hermansson.
Den sammansatta gruppen leds av Göran Söderberg, utredare vid Malmöpolisens utredningssektion för grova brott.
– Ibland rubriceras skjutningarna olika, därför blir det olika utredningsgrupper som tar hand om dem. Nu vill vi samla alla dessa under samma grupp, säger Göran Söderberg.
Läs mer: Två på moped körde efter mc-förare - och sköt honom
Operation Malmö startades dagen efter skottlossningen i Fosie.Bild: Patrick Persson
Skjutningar mot ben brottsrubriceras ibland som grov misshandel istället för mordförsök, och skott mot fastighet kan rubriceras som grovt olaga hot.
I många av fallen handlar det om samma gärningsmän, enligt Göran Söderberg.
– Vi har redan 4-5 ärenden som kan knytas ihop och där det sannolikt kommer väckas åtal framöver, säger Göran Söderberg.
Vilka skjutningar det gäller vill polisen inte gå in på för att försvara de misstänkta.
Anledningen till att en operation likt denna inte har startat tidigare är enligt Göran Söderberg en resursfråga för polisen.
– Mord kräver en enorm personalkapacitet, då ska det vändas på varje sten. Egentligen borde mordförsöken också prioriteras på det sättet, men det har inte funnits resurser åt det, säger han.
I Operation Malmö kommer polisen samarbeta tätt med Åklagarmyndigheten i Malmö och analytiker på NFC i Linköping.
– Vi kommer samla alla ärenden hos samma åklagare och få en kontaktperson på NFC, för att få förhandsbesked om den tekniska undersökningen, säger Göran Söderberg.
Under de senaste åren har en rad olika operationer satts in hos Malmöpolisen. Den mest omfattande, Operation Alfred startades i början av 2012 efter att flertalet mord skedde under slutet av 2011.
Polismyndigheten begärde då nationell förstärkning via Rikskriminalpolisen samt att det skulle omfördelas resurser inom myndigheten och senare även inom samverkansområdet. Senare kopplades även Operation Selma in, som istället skulle fokusera på de bakomliggande orsakerna till morden.
När dessa avslutades ersattes de av Operation Olivia i november 2013. Anledningen var ett ökat antal skjutningar, sprängningar och grova våldsbrott under en kortare period i 2013 i Malmö.
Någon extern hjälp kommer inte sättas in under Operation Malmö och det nya arbetssättet kommer inte kosta mer pengar.
Under de senaste åren har en rad olika operationer satts in hos Malmöpolisen.Bild: Patrick Persson

Bakgrund: Fokus Malmö och polisens operationer

Fokus Malmö: Den 23 augusti 2010, beslutade länspolismästaren att myndigheten skulle arbeta mer fokuserat och gemensamt med Malmös problembild. Insatsen kom att kallas för Fokus Malmö.
Operation Alfred: När det sedan skedde flertalet mord inom en kort tid i slutet av 2011 beslutade länspolismästaren den 3 januari 2012 om en särskild händelse med anledning av att polismyndigheten inte klarade av att resurssätta utredningsorganisationerna. Insatsen fick namnet Operation Alfred.
Operation Selma: Kopplades samman med Operation Alfred i samband med de flertal mord som begicks. Operation Selma syftade till att arbeta med de bakomliggande orsakerna till morden.
Operation Olivia: Startades i början av 2014 och inriktade sig i första hand mot ett femtiotal kriminella i Malmö med anledning av ökande skjutningar i Malmö. I motsats till Alfred genomförs Olivia genom egna prioriteringar och utan externa förstärkningar.
Läs alla artiklar om: Skjutningarna i Malmö
Gå till toppen