Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Checklista: Så får du ordning i hallen

Utgå från hur du använder hallen, gå sedan till experternas råd. Här har vi sammanfattat de viktigaste.

Stökigt i hallen?Bild: Fredrik Sandberg/TT
Försvinner nycklarna hela tiden? Snubblar du över skor? Hittar du inte dina solglasögon? Ta ett djupt andetag – det finns hjälp att få. Fundera först på hur du använder hallen och vad som brukar gå fel.
I en hall måste det finnas en öppen förvaringsplats där man kan lägga ifrån sig saker som nycklar och solglasögon så fort man kommer innanför dörren. Gör det inte det hamnar nycklarna i fickan och i morgon har du kanske en annan jacka på dig.
Det måste också finnas en plats att sitta på. Annars dröjer det inte länge förrän någon går in i vardagsrummet och sätter sig i soffan för att knyta skorna.
Hallen behöver en möbel att sitta på, till exempel en pall som även erbjuder förvaring.Bild: Pressbild
Förvaring är den stora utmaningen. Ingen vill ha allt framme, så en kombination av dold och öppen förvaring är ofta det bästa. Det som är dolt ska vara verkligt dolt, här förvarar du saker som inte är i säsong eller som bara används sällan.
Har du en trappa, bygg in dold förvaring där.
Finns ingen plats för dold förvaring måste den hamna någon annanstans. En låda för skor under sängen är ett exempel. Saker som inte är i säsong kan du packa ner i flyttlådor och stuva undan.
Under sängen finns det stora ytor som kan användas till förvaring.Bild: Janerik Henriksson / TT
Glöm inte att se uppåt. Har du bra takhöjd i hallen kan du sätta upp köksöverskåp längst upp under taket. Måla dem i samma färg som väggen så ”försvinner” de. Ovanpå garderoben kan man också förvara lådor med saker man inte använder så ofta.
Satsa på några fina lådor och märk tydligt ut vad som finns i dem så att det blir lätt att hitta.Bild: MIKAEL ANDERSSON / TT
Mycket handlar om funktion i hallen, men det finns också estetiska aspekter på hur hallen upplevs. Även om en hall med en murrig tapet känns både ombonad och trendig just nu kommer din hall att kännas större och mer välkomnande om du färgsätter den i ljusa färger.
Har du mycket mörka kläder som ska hänga på rad dagligen är en ljus omgivning ännu viktigare. Undvik dock gärna helvitt på väggarna, det blir snabbt smutsigt när skor far omkring. Eller välj en bra avtorkningsbar färg – idag finns även sådana med en matt yta, vilket många föredrar. En monokrom färgsättning ger lugnast intryck – jackor, skor och väskor kommer att tillföra både färg och form – låt dem fungera som accessoarer.
Förvaringen ska gärna lyftas upp från golvet, inte bara för framkomlighetens skull utan också för att det ger ett luftigare intryck.
Slutligen behövs en bra allmänbelysning. Gör den gärna dimbar, eller addera ytterligare en ljuskälla med ett varmare ljus. Särskilt om hallen syns från andra rum bidrar det till helhetsupplevelsen och kan till och med få hemmet att kännas större.

Checklista för hallen

1. Öppen förvaring – för det du behöver hitta varje dag
2. Dold förvaring – för det du inte behöver varje dag
3. En plats att sitta på
4. Enhetlig färgsättning
5. Bra belysning
Gå till toppen