Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tände eld på polisbil – nu begärs 17-åringen häktad

17-åringen misstänks ha vilselett polisen genom ett falsklarm samtidigt som han tillsammans med ett okänt antal gärningsmän tände eld på en polisbil. På fredagen begärdes han häktad misstänkt för mordbrand.

Bild: Johan Nilsson/TT
Den 17-årige pojke som anhölls på torsdagen misstänkt för att eldat upp en polisbil har nu begärts häktad. Det meddelade Malmö tingsrätt efter fredagens häktningsförhandling.
Det var runt 23-tiden den 7 augusti polisen fick larm om ett lägenhetsbråk på Kastanjegården på Lindängen. Några minuter senare kom ett larm om en bilbrand. Fordonet som brann var deras polisbil som stod parkerad på Folksångsgatan.
– Patrullen kommer till Folksångsgatan 23.11 och parkerar bilen. Sen går de till lägenheten och tio minuter senare får vi höra att det brinner, sa Calle Persson, informatör på Skånepolisen senare på kvällen.
Efter branden efterlystes en 17-årig pojke och på torsdagen kom han själv in till polisstationen. Han anhölls senare på dagen och på fredagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.
Fredagens häktningsförhandling hölls under stängda dörrar. Tingsrätten delade assistentåklagare Caroline Carlqvists inställning.
– Det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet eller att han undanröjer bevis om han släpps fri, sa assistentåklagare Caroline Carlqvist innan förhandlingen drog igång.
Under torsdagen hölls polisförhör med 17-åringen som nekar till brott.
– Av vad jag har hört har han uppträtt arrogant och otrevligt mot förhörsledaren, säger Lars Förstell tidigt på fredagsmorgonen.
Läs också 17-åring efterlyst för att ha tänt på polisbil
Enligt polisanmälan ska fler varit inblandade. Men någon mer har inte hörts av poliens ännu. Det ska också finnas filmer från övervakningskameror och på sociala medier på händelsen.
– Han har troligen befunnit sig där tillsammans med andra, men vi håller på att kartlägga ärendet nu, säger polisens presstalesman Lars Förstell tidigt på fredagen.
Polisbilen fick stora skador. Det fanns även spridningsrisk till ett antal andra fordon på samma parkeringsplats och några av dem fick lättare skador innan elden hann släckas.
Läs också Falsklarm lockade ut polisen
En liknande händelse med samma händelseförlopp skedde den 1 augusti på Ramels väg. Den polisbilen klarade sig då undan med lindriga skador. I det ärendet finns ännu inga misstänkta gärningsmän.
Åtal mot 17-åringen ska väckas av åklagare senast den 2 september.
Gå till toppen