Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Bokmässan stoppar Nya Tider

Nya Tider kommer inte att få ställa ut på årets bokmässa i Göteborg. De kraftiga reaktionerna och flertalet avhopp har fått Bok & Bibliotek att ändra sig.

Bok & Bibliotek har ändrat sig och låter inte högerextrema Nya Tider ha en monter på bokmässan. Arkivbild.
I ett pressmeddelande säger Maria Källsson, Bok & Biblioteks vd, att Alterna Media/Nya Tider inte kommer att få en monter på bokmässan:
"Vi har lyssnat på besökares, författares och partners starka reaktioner. Vi måste ta detta på allvar och backa ett steg och fråga oss om vi fattat rätt beslut."
Kritik och bojkott
Bok & Biblioteks ursprungliga beslut att upplåta en monter till den högerextrema tidningen Nya Tider väckte kritik och fick flera aktörer att bojkotta årets bokmässa i Göteborg.
"Det här är sjukt och jag kan inte ställa upp i ett sammanhang som ger utrymme år Nya Tider. Jag har på grund av detta valt att bojkotta mässan i år", skriver serietecknaren Lina Neidestam på Instagram.
På bokmässan skulle Neidestam ha presenterat en ny bok om seriefiguren Zelda.
Även tidningen Djungeltrumman bojkottar årets mässa som en följd av beslutet att låta Nya Tider delta på mässan. Djungeltrumman slopar nu sin årliga Bokmässan-förfest, sin plats på mässgolvet och bevakningen av mässan, skriver Göteborgs-Posten.
– Att låta Nya Tider ställa ut är för långt ifrån det som vi vill arbeta för och det vi står för och vi vill att Bokmässan ska tänka till kring det beslutet, säger Maria Kopp, utgivare på Djungeltrumman, till GP.
Tema yttrandefrihet
Nya Tider har enligt den antirasistiska stiftelsen Expo starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Årets mässtema är yttrandefrihet och Bok & Biblioteks vd Maria Källson har tidigare sagt till Svensk Bokhandel att mässans policy "generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten".
Bokmässan äger rum 22–25 september.
TT
Gå till toppen