Kultur

De vill berätta gatubarnens historia

Filmklippet där en pojke brottas ner och får sitt huvud slaget mot marken av en vakt på Malmö centralstation fick barnteatergruppen Jalada att vilja berätta gatubarnens historia. På fredag den 19 augusti har den flerspråkiga och verklighetsbaserade föreställningen "Trottoarer" urpremiär på Barnens scen i Malmö.

Alexander Abdallah är en av skådespelarna i barnteatergruppen Jalada. I "Trottoarer" spelar han bland annat en pojke som bor på gatan.Bild: Emma Larsson
– Var är era biljetter?
En vakt med läderjacka och svart keps, spelad av Hassan Hadi, ropar hotfullt mot två pojkar i tolvårsåldern, som spelas av Alexander Abdallah och Alaá Rashid. Med hastiga rörelser, framför en mörk scen med dov belysning, börjar de leta igenom sina fickor.
– Var kommer ni ifrån? Hur gamla är ni?
Pojkarna börjar driva med vakten och rabblar igenom en lista på ett tiotal olika länder.
– Visa era pass, vrålar han och tumult uppstår.
Musikern och skådespelaren Jenny Nilsson ropar ut från kulissen att tåget är försenat över ett ljudkollage av spridda rop och ekande synttoner. Vakten brottar ner en av de skrikande pojkarna och håller fast honom hårt mot golvet.
Ljuset tänds och regissören Rayam Al Jazairi avbryter öppningsscenen.
Den flerspråkiga föreställningen "Trottoarer" av barnteatergruppen Jalada har urpremiär på fredag den 19 augusti, men arbetet med föreställningen, vars bärande språk är arabiska och svenska, inleddes redan förra vintern.
Det var februari år 2015 och filmklippet på hur en pojke brottas ner av en säkerhetsvakt på centralstationen i Malmö, hade precis publicerats i Sydsvenskan.
– Jag var på en teaterfestival i Kuwait just då. Vi blev upprörda och ledsna när vi såg klippet men det fick oss att börja prata om vad som händer i andra länder. Hur har gatubarn det på platser där våldet sker utbrett och barn utsetts för hemska saker? Vad händer i Tunisien och Egypten? Vi ville undersöka vad som hände med gatubarnen efter den arabiska våren. Det är i dessa länder, där många av de barn som flyr till Sverige kommer ifrån, som gatubarnen drabbas värst, säger Rayam Al Jazairi.
"Trottoarer" spelas på engelska, svenska, franska och arabiska – men det är svenska och arabiska som är de bärande språken.Bild: Emma Larsson
I föreställningen, som är sedd ur barnens synvinkel, letar journalisten Maria efter pojken Bader som försvann efter att han blev nedbrottad på ett tåg. Sökandet går genom Stockholm, Tunis, och Kairo. I de olika städerna möter Maria olika barn som lever på gatan. För varje stad de besöker skapar musikern Jenny Nilsson ljudkollage som ett komplement till scenografin och varje möte är fritt baserat på verkliga händelser.
Rayam Al Jazairi beskriver föreställningen som undersökande - både teatertekniskt där olika skådespelartekniker och språk avlöser varandra, men också sett ur ett samhällsperspektiv. Under arbetsprocessen intervjuade Jalada, tillsammans med samarbetspartners, barn som bor på gatan i Tunis, Kairo och Stockholm. Surrealism varvas med realism och fiktiva karaktärer möter verkliga personer i riktiga miljöer.
– Pjäsen berättar inte bara en historia, utan det finns miljoner olika berättelser från barn som lever på gatan. Utifrån intervjuerna kunde vi börja utforma ett manus som är fritt baserat på verkliga händelser, säger hon och fortsätter:
– Vi har stor respekt för barns intelligens. Barn har rätt att få ta del av vad som händer i världen. De har sett vad som sker på nyheterna och behöver en förklaring. När man behandlar den här typen av ämnen är det viktigt hur man presenterar det och hur det kan diskuteras. Vi har därför arbetat mycket med rörelser och gester för att det ska kunna nå fram till vår målgrupp.
Producenten Hanna Olsson instämmer:
– Det kan inte enbart vara blytungt. Då når inte budskapet fram. Det är därför mycket humor i föreställningen också, och även sångnummer. Vi har provspelat "Trottoarer" inför testgrupper - både barn och vuxna, och kom fram till att 10 år är en bra åldersgräns.
Tack vare pjäsens skiftande stilar och flerspråkiga berättande hoppas Jalada på att kunna turnera med föreställningen i olika länder och få fler att öppna ögonen för hur barnen på gatan har det.
– I Egypten, och även i Tunisien, har gatubarn väldigt låg status - samhället vill absolut inte ha med dem att göra. Det hade därför varit otroligt viktigt för oss att spela pjäsen där. Det kanske inte vänder om allas världsbild, men man måste ändå försöka, säger Rayam Al Jazairi.
I "Trottoarer" varvas surrealistiska miljöer med realistiska. I pjäsens öppningsscen skapar musikern Jenny Nilsson drömska loopar och Hassan Hadi svävar runt som en ande ovan Alexander Abdallah, till vänster, och Alaá Rashid, längst till höger.Bild: Emma Larsson

Jalada

Barnteatergrupp som bildades i Malmö år 2013.
Jalada, som består av orden "Ja" på svenskan, "La" nej på arabiska och "Da" ja på sydslaviska, rumänska och ryska, uppför flerspråkiga föreställningar.
Fredagen den 19 augusti har föreställningen "Trottoarer" urpremiär på Barnens scen i Malmö Folkets park. Föreställningen har en åldersgräns på 10 år.
Gå till toppen