Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Fina fisken är dyr men tillagas med bravur

1981 startade två flygstewards denna renodlade fisk- och skaldjursrestaurang i dåvarande Malmö saluhall på Lilla Torg. Nu ligger den ett stenkast bort, på Hjulhamnsgatan.Bild: Emma Larsson

: Johan P

16-sent.Priser middag: Förrätter 145-350 kr, huvudrätter 195-495 kr, efterrätter 55-175 kr. Typ av kök: Hav.Atmosfär: Elegant.
Det känns nästan lite opassande att sitta i en matsal som hade lämpat sig väl för en ståtlig herrgård och äta stekt strömming med lingon (195 kr) serverad på ett bord täckt med en vit duk. Det är kanske så här kungaparet känner sig då de äter chips framför slottets storbilds-tv. Om nu kungligheter äter chips. Pizza äter de i alla fall.
Nu har billiga råvaror trots allt gjort en klassresa under senare år och den här strömmingen är tillräckligt delikat för att förtjäna att omgärdas av såväl blänkande vitt kakel som designade lampor och propert klädd och precis lagom uppmärksam serveringspersonal.
Fisken är krämigt fet och gosig tillsammans med potatismos, sötsyrligt balanserade bär och ett rätt så vasst och onödigt inslag av HP-sås. Vems dåliga idé var det?
Ett sällskap bredvid oss äter det stora skaldjursfatet, fyllt med halverade humrar, ostron och andra skaldjur. Det ser lockande ut.
Vi satsar dock istället på ytterligare en fisk, en grillad sjötunga (495 kr) som lite oväntat serveras med bearnaise- istället för hollandaisesås, men tänka sig, det passar riktigt bra tillsammans med den relativt köttiga fisken. Lite kul är det att fisken serveras med pommes frites, för med tanke på portionspriset är det nog de dyraste pommes vi någonsin ätit.
Av våra förrätter är gazpachon (175 kr) bäst. Det är en tjock och rustik anrättning som fått frisk men söt smak av mycket paprika och tomat. Vi uppskattar inte bara de storvuxna räkorna på toppen, utan även en smart citroncrème som bidrar med perfekt rondör.
Trots att de tvåpilgrimsmusslorna (225 kr) har halstrats nätt och korrekt, är vi inte helt nöjda med resten av serveringen. Skyn på havskräfta kommer undan, men de råa lökbåtarna är lite väl riviga för att helt passa ihop med de oförargliga musslorna. Vi tänker på det persiska kökets vana att servera en halv rå lök till maten och tycker väl inte att det stilgreppet gör sig så värst bra här.
Men ibland måste man som bekant våga för att vinna. Bättre går det med den tallriksbakade chokladen (145 kr), som i princip är en chokladfondant, fast i ny skepnad.
Den har fått en tunn färdiggräddad yta, men undertill döljer sig en trögflytande massa av ljummen chokladkräm, som smaksatts med nästan syltad rabarber. Vit, luftig chokladglass i en separat skål.
När vi får in våra jordgubbar (145 kr) tänker vi först att det är lite tröttsamt med italiensk, jättesöt maräng som bara precis fått lite gasolbrännaryta, men tillsammans med gräddig vaniljglass och syran från bären, blir den här anrättningen en liten hit i all sin enkelhet.
Johan P är även en av de krogar i staden med störst utbud av vita viner, för den som uppskattar det. Vi uppskattar i alla fall vårt besök och är övervägande nöjda, trots att fiskar är ganska dyra.
Gå till toppen