Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förvirring kring förbud mot tiggeri

Roma International tycker att regeringens förslag om ett tiggeriförbud är ett sätt att slippa ta ansvar. Organisationen vill i stället att Sverige och EU sätter större press på tiggarnas hemländer. Men Anna Kinberg Batra (M) välkomnar utspelet.

Bild: Hussein El-alawi
– Att diskutera ett förbud mot tiggeri är egentligen en undanflykt från att ta ansvar. De länder som erhåller stöd och bidrag nekar kontroll över hur medlen används, där ligger problematiken, säger Albert Lindgren, pressansvarig på den romska intresseorganisationen Roma International (RRI).
I går gjorde civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) ett utspel om att regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud, men lämnade inget besked om hur ett förbud skulle se ut eller när det kommer att läggas ett sådant konkret förslag. Shekarabi förklarade dock att regeringen ska studera lagstiftningen mot tiggeri i Danmark och Norge.
Senare gick regeringskollegan Miljöpartiet ut och dementerade att regeringen skulle ha planer på att göra det olagligt att tigga.
"Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp", sade Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm i ett uttalande till TT.
I morse konstaterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) att regeringen inte diskuterat ett tiggeriförbud och att utspelet kommit som en överraskning.
– Ja, det kom ju som en överraskning för hela regeringen. Det här är ingenting som vi har beslutat om, säger hon till TV4.
Enligt RRI riskerar ett förbud att leda till att dagens tiggare tvingas in i kriminalitet för att överleva.
– Oavsett vilka förbud vi inför, kommer det alltid att finnas människor som är villiga att hjälpa andra människor. Och folk som lever i fattigdom har en enorm förmåga att hitta nya vägar för överlevnad. Sedan finns det självklart en risk att om människors möjlighet att försörja sig på ett ärligt sätt minskas, kan det leda till något som egentligen strider mer mot de lagar och regler som vi har i Sverige, säger Albert Lindgren.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ställer sig positiv till Ardalan Shekarabis utspel.
– Det är på tiden att regeringen inser att det här är ett problem. Men det ser ut som regeringen får börja diskutera frågan med sig själv, säger Kinberg Batra till SVT Nyheter.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill inte ta ställning i förbudsfrågan. Leif Klingensjö, sektionschef för arbetsmarknad på SKL, konstaterar att tiggeriet verkar ha minskat sedan polisen agerat hårdare mot otillåtna tältläger. Tiggerifrågan har också hamnat längre ned på dagordningen för många kommuner i takt med att de hittat arbetsmetoder för att möta gruppen, och på grund av ett skiftat fokus mot flyktingmottagandet sedan förra hösten.
– Det här är en grupp som inte har förtroende till myndigheterna, och som försöker sköta sig själva. Tiggeriet har avtagit något, men finns i alla stora och små kommuner. Det behövs långsiktiga lösningar, säger Leif Klingensjö.
I en Sifoundersökning i maj svarade 50 procent att de ville ha ett tiggeriförbud, medan 27 procent var emot. Stödet var lägst bland Miljöpartiets och Vänsterpartiets sympatisörer.
I en opinionsmätning från Ipsos i oktober i fjol svarade bara var tredje stockholmare att de ville ha ett förbud, samtidigt som sex av tio tyckte att det skulle vara tillåtet att tigga.
TT
Gå till toppen