Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen vill flytta EU-migranter som sover i bilar vid Lund C

Sedan flera månader tillbaka har ett mindre antal EU-migranter bott i bilar på en parkering vid Lund C. Nu vill kommunen att markägaren ser till att bilarna flyttas.

Under flera månader har mellan en och tre bilar på en parkeringsplats vid Lund C fungerat som boplats åt ett mindre antal EU-migranter. Det menar tekniska förvaltningen som kontaktat markägaren Jernhusen.
– Hade det varit kommunens mark hade vi flyttat fordonen enligt lagen om flyttning av fordon. Det kan vi göra nu också om markägaren ber oss om det, säger Håkan Lockby, teknisk direktör på kommunen.
Han menar att det är markägarens ansvar att se till att en parkeringsplats inte används som sovplats. Håkan Lockby förväntar sig därför att Jernhusen, som även äger Lund C, kommer att vidta åtgärder när semestertiderna är över.
– Det finns ett beslut om att parkeringar inte får användas som boplats. Vår uppsökande verksamhet från socialtjänsten har redan varit där. De har med sig tolkar och det finns ett bra samarbete med frivilligorganisationer som hjälper migranterna. Ofta fungerar det bra och folk flyttar självmant, säger han.
Enligt Joakim Månsson Bengtsson på föreningen Hjälp tiggare i Lund finns det för tillfället ett 50-tal utsatta EU-migranter i Lund. I föreningens härbärge finns 24 sängar, de som inte får plats där tvingas ofta hitta sovplatser utomhus eller i uttjänta bilar.
Gå till toppen