Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sankt Jörgens park ska återfå sin forna glans

På 1940-talet anlades Sankt Jörgens park. I höst ska den för första gången sedan dess rustas upp ordentligt, bland annat ska gångvägar och sittplatser förnyas. Men framförallt handlar det om vegetationen. Parken ska få ett utseende där de fyra årstiderna framträder tydligare.

Karin Hertting och hunden Eira går ofta igenom parken när de är på väg ner till stan. Om vattnet är bra får Eira doppa tassarna i vattenspegeln. Människor bör dock inte bada i vattnet.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det här är ren parkförnyelse. Det är med varsam hand, utifrån själva parken. Vi behöver inte lägga till nya målpunkter eller nya attraktioner för det här är en park som är väldigt vacker i grunden och inte behöver något nytt, säger Patricia Hastman.
Hon är landskapsarkitekt och den som bestämt hur parken ska se ut. Det ska också planteras rosor och magnolia vid det som tidigare var en plaskdamm och sedan i somras fungerar som vattenspegel. Där det nu bara är grönt ska man alltså kunna mötas av en blomstervägg.
– Det tror jag blir en aha-upplevelse för Lundaborna, säger Lars Brobeck, parkintendent.
Sedan den anlades i början av 1940-talet har parken blivit allt murrigare. Men i höst ska den alltså rustas upp, framför allt genom att man förnyar och röjer bort vegetation där det är igenvuxet.
– Jag tror att man kommer att tycka att det här är ett alternativ till andra parker. En miljö som är lite städad och vacker drar till sig mer folk och man använder den på ett annat sätt, säger Patricia Hastman.
– Vem går in i den där trappan, liksom? säger Patricia Hastman och pekar på en halvt igenväxt gång vid vattenspegeln.
– Men har du lite mer överblick och vet att det är någonting på gång kanske du rör dig dit på ett annat vis, säger hon.
En tanke med upprustningen är också att parken ska få andra skiftningar. Patricia Hastman beskriver idag parken som "en grön massa".
– Vi som har fyra årstider vill ju känna av skillnaden. Idag kanske det känns som mer igenvuxen naturkaraktär – det här blir en riktig park igen, säger hon.
Parken blir också luftigare då en del vegetation försvinner där det bedöms som för tätt.
– Jag tror den blir mer än genomfartsparken den varit tidigare. Jag tror att parken blir mer utav en mötesplats än den varit de senaste decennierna, säger Lars Brobeck.
Arbetet med Sankt Jörgens park väntas bli klart innan årsskiftet. Nästa år kommer ett liknande, om än lite mer sparsamt arbete, att utföras i Elias Fries park.

En park rik på historia

Sankt Jörgens park hette från början Skönadalsparken. Under andra världskriget användes delar av parken som potatislotter. I parken finns också gamla lämningar av Sankt Jörgens hospital för spetälska, som fanns fram till år 1587. För tio år sedan tömdes plaskdammen – men i sommar fyllde den åter på vatten, nu dock som vattenspegel.
Gå till toppen