Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark: tiggarna ökar trots förbud

I Danmark straffas tiggeri med max sex månaders fängelse. Trots det har antalet tiggare ökat kraftigt de senaste åren.

Svenska regeringen vill undersöka hur förbudet mot tiggeri har fungerat i DanmarkBild: Mats Roslund
2014 hanterade Köpenhamnspolisen 26 fall av tiggeri. I år har det hittills varit 116.
– Nu kommer det väsentligt fler utlänningar, främst rumäner och bulgarer, säger Kenneth Damkjer, politikommissarie på utlänningskontrollgruppen.
Danmark har haft förbud mot tiggeri åtminstone sedan 1800-talet. Dessutom är det förbjudet för ideella organisationer att använda offentliga bidrag till att hjälpa EU-migranter som befinner sig i landet olagligt.
När nu den svenska regeringen överväger ett förbud mot tiggeri i Sverige, så vill de först undersöka vilka konsekvenser ett förbud har fått i de nordiska grannländerna.
Tidigare har få blivit straffade för att tigga i Danmark. Under åren 2008 till 2012 fälldes totalt fem personer. Nu har det inte bara blivit fler fall totalt, utan det blir också allt fler som blir tagna om och om igen.
Första gången en tiggare blir tagen av polisen, får hen en varning. Andra gången blir straffet 7 dagars villkorlig dom, och tredje gången blir straffet sju dagar i fängelse. För varje gång man sedan blir tagen av polisen, förlängs tiden i fängelse.
Men de straff som finns verkar inte avskräcka tiggarna från att fortsätta, menar Kenneth Damkjer.
– Vi tror att det som ger störst effekt är utvisning. I starten försökte vi få dem utvisade, men det underkändes i domstol. Vid sjunde gripandet kan det bli aktuellt med utvisning, men dit har vi inte kommit än, säger han.
2014 ville Dansk Folkeparti skärpa straffet för tiggeri. Böter och max sex månaders fängelse skulle höjas till max ett års fängelse om det handlade om organiserat tiggeri. Regeringen var inne på samma linje förra hösten och hade ett sådant förslag i utkastet till budget, men det skrotades efter förhandlingar med oppositionen. Polisen har också fått viss kritik från politiskt håll för att inte prioritera tiggeribrotten.
– I förhållande till all annan kriminalitet vi ska hantera, så använder vi ett förnuftigt antal timmar på detta, tycker Kenneth Damkjer.
Fatima Sabir, forskare i etik på Roskilde universitet, är en av dem som har kritiserat förbudet. Hon menar att det får allvarliga konsekvenser för de få som blir utsatta.
– Det betyder en fläck på straffattesten, och då är det svårare att få ett jobb. Och ett jobb är vägen ut ur hemlöshet och tiggande, säger hon.
Det ökande antalet hemlösa och tiggare i Danmark de senaste åren beror inte bara på att fler kommer från andra länder, menar Fatima Sabir.
– Finanskrisen har påverkat, och fler psykiskt sjuka hamnar på gatan. Det är också fler unga som är hemlösa, säger hon.
Gå till toppen