Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Yngst och bäst i skateboard-VM

Det var en fullsatt arena som fick se 12-åriga Brighton Zeunder åka hem guldet i damklass. – Det känns helt fantastiskt, jag hade så roligt, säger en förvånad vinnare.

Amerikanskan Brighton Zeuner (vit hjälm) vann damernas final vid skateboard-VM (Vans Pro Skate Park Series) i Kroksbäck Skatepark i Malmö på lördagen. Världsmästerskapen är de första någonsin i den nya OS-grenen skateboard.Bild: Emil Langvad/TT
Skateboard-VM pågår just nu i Kroksbäck. USA dominerade startfältet i damklassen och unga Brighton Zeunder från Encinitas i Kalifornien drog det längsta strået.
– Innan tävlingen tänkte jag bara att jag skulle ha roligt, jag såg verkligen fram emot åka, säger hon.
Grenen kallas för parkåkning och det var tio tjejer som var med och tävlade. Brighton Zeunder var imponerad av publiktillströmningen men inte speciellt förvånad.
– Sverige har alltid stöttat skejtare så det var som jag hade tänkt mig att det skulle vara. Atmosfären var helt fantastisk.
Hon hade ingen särskild placering som mål utan ville bara åka så bra hon kunde.
– Det viktiga i dag var att lyckas med det jag ville göra. Jag hade inte alls förväntat mig att vinna men det är helt fantastiskt att jag lyckades med det.
Hon har hållit på med skateboard i fyra år och beskriver sig själv som en vanlig tjej.
– Jag tycker om att fixa naglarna, shoppa och att umgås med mina vänner.
Om fyra år gör skateboard debut på OS-programmet. Brighton Zeunder har inte funderat särskilt mycket på det men tycker att det är roligt att skateboard ska få ta plats i ett sådant sammanhang.
– Jag kommer att vara 16 år då så det är långt kvar men ska bli spännande. Jag vet att det är i Tokyo men har inte funderat så mycket mer på det, säger hon innan hon ställer sig och tar selfies med fansen – de flesta äldre än vad hon själv är.
Amerikanen Collin Graham i herrarnas semifinal.Bild: Emil Langvad/TT
Frankrikes Robin Bolian under herrarnas semifinal vid skateboard-VM.Bild: Emil Langvad/TT
Gå till toppen