Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Mässfall för yttrandefriheten.

Om en månad slås portarna upp till Bokmässan i Göteborg. Temat för året är yttrandefrihet.
På en mässa som säger sig värna yttrandefriheten borde det vara en viktig princip att även åsikter som är obekväma, till och med stötande, ska vara tillåtna. Istället föll de mässansvariga undan för krav på att en utställare skulle sparkas ut på grund av sina åsikter.
Kontroversen gäller Nya Tider, vars medverkan vållade protester på grund av veckotidningens kopplingar ut i de högerextrema tassemarkerna.
Yttranden som svensk lag tillåter ska vara tillåtna att yttra också på Bokmässan, sade mässans vd Maria Källsson först. Ett par dagar senare hade hon ändrat sig.
En annan utställare på mässan är det återuppståndna Oktoberförlaget, vars främsta mål är "utgivningen av progressiv och revolutionär litteratur, som återspeglar och understödjer kampen i Sverige och runtom i världen".
Förlaget ger ut böcker av och om exempelvis Sovjetunionens diktator Josef Stalin och Kinas ordförande Mao, båda med miljontals människoliv på sina samveten – i den mån de hade några.
Besökarna på mässan borde vara vuxna nog att hantera budskapen från både Nya Tider och Oktoberförlaget.
Yttrandefrihetens svaga ställning kunde knappast ha fått en bättre illustration.
Gå till toppen