Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Fyraåring kollapsade efter att ha skickats hem från vårdcentral

Vårdcentralen skickade hem en 4-åring med sprängfylld urinblåsa. 20 minuter senare kollapsade han av smärta och fick föras i ilfart till sjukhus. Nu anmäler mamman händelsen till patientnämnden.

Bild: Jakob Thorell
På eftermiddagen den 3 augusti åkte Lina Ström in till vårdcentralen i Åstorp med sin fyraårige son. På grund av en infektion i sin penis hade pojken då inte kunnat kissa på fjorton timmar.
– Hans penis var svullen och hade så ont att han inte kunde stå eller sitta. Vi fick köra honom i hans lillasysters vagn för han kunde inte gå, säger Lina Ström.
När de kom in till läkare förklarade Lina problemet. Läkaren drog ner byxor och kalsonger på pojken och tittade men gjorde inget utöver att observera. Lina fick besked att återkomma om två dagar om svullnaden inte lagt sig samt åka till akuten om sonen inte hade kissat innan läggdags.
– Läkaren bara skrattade när jag förklarade vad som var fel. Jag fick också rådet att ge min son mycket att dricka av allt han tyckte om, vilket både jag och min syster tyckte var konstigt, säger Lina Ström.
Lina Ström hann inte mer än hem innan sonen kollapsade på golvet, vrålande av smärta. Hon tog tempen på pojken, vars mage nu var stenhård. Sonen hade feber och Lina ringde sin syster. I ilfart körde systern in dem till barnakuten i Helsingborg där de snabbt fick hjälp.
En sköterska undersökte pojken. Mätningar av pojkens urinblåsa visade att den innehöll runt 350 milliliter urin, vilket är dubbelt mot den normala volymen hos en fyraåring.
– Man såg hennes panik i ögonen. De sa rakt ut att han var som en tickande bomb. Detta handlade om minuter innan urinblåsan spruckit och min son hade dött säger Lina Ström.
Efter ett par timmar på akuten förmåddes sonen till slut att kasta vatten och smärtorna lade sig. Lina Ström berättar att personalen på barnakuten förvånades över att vårdcentralen skickat hem dem. Men det var inte första gången.
– Det är flera gånger nu vi har fått åka in till akuten eftersom vårdcentralen inte tar oss på allvar. Förra vintern sökte jag också hjälp i Åstorp för han inte kunde andas så bra och inte äta eller dricka. Men till svar fick jag att det var ett virus. I Helsingborg samma dag visade det sig att han hade lunginflammation och var uttorkad.
Nu är det dags för Lina Ström och hennes son att ta ny kontakt med vården. Den antibiotikakur som skrevs ut mot infektionen har inte hjälpt. Men den här gången åker hon direkt till Helsingborg.
– Jag håller på att göra en anmälan till patientnämnden, det här har gått alldeles för långt nu. Jag vågar inte söka hjälp i Åstorp längre.
På vårdcentralen tycker den tilförordnade verksamhetschefen Cecilia Hultqvist att allt gått rätt till.
Varför skickades pojken hem utan undersökning?
– Med de symptomen de söker för anser jag att det var helt korrekt handlat. Jag kan inte se några konstigheter, säger Cecilia Hultqvist.
Hur allvarligt är en så sprängfylld urinblåsa?
– Jag vill inte uttala mig om detta. Det är i så fall allmäntillståndet hos patienten man får gå efter.
Lina Ström säger att hon inte blir tagen på allvar på vårdcentralen och att hon inte längre vågar söka hos er för att få hjälp. Vad säger du om det?
– Inget av det som framkommer i journalerna tyder på att det skulle vara något konstigt. Det handlar om hennes upplevelse. Vi har ett fritt vårdsökande, så hon kan lista om sig om hon vill.
Med tanke på detta och tidigare besök som Lisa Ström gjort hos er, kan man känna sig trygg med att få en professionell bedömning om man söker sig till er?
- Ja det kan man, man kan vara helt trygg. Jag hävdar å det bestämdaste att detta var helt korrekt handlat.
Gå till toppen