Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Heidi Avellan

Kvantfysik, chemtrails – eller rent hittepå.

Vill du ha hälsa? Framgång? Kontrakt på drömlägenheten? Allt kan du få. Bara du tror … Va?

Kondens. Eller kemikalier som ska hjärntvätta oss.Bild: Larsen, Håkon Mosvold
Boken Livet med kvantfysiska glasögon lär vara en av sommarens bästsäljare. Rätt otippat. Bland annat tycks detta inte ha något med kvantfysik att göra. Eller någon annan naturvetenskap. Här utlovas mirakel.
Allt handlar om att "applicera kvantfysik" och beställa framgång via nollpunktsfältet.
Vi lovar dig som läser boken mirakler, därför att vetenskapen faktiskt säger det, står det på omslaget. Författarna Mikael Säflundoch Titti Nordieng säger sig vara "utbildade inom applicerad kvantfysik". Fast till Dagens Nyheter kan Titti Nordieng inte ens säga vad kvantfysik är. Hon är bara intresserad av hur den "påverkar vår personliga utveckling".
Avslöjandet i DN om denna bok är viktigt. För någon blir rik – alla andra blir lurade. Snopna och besvikna.
Sjukdomar är bara en fråga om inställning, enligt författarparet. De finns inte. Inte cancer, inte alzheimer, inte ebola.
"Det man kan göra själv är att avsäga sig informationen som fältet ger, som att säga upp en prenumeration", får DN höra.
Folk som önskar att livet vore annorlunda går att förstå. Men att detta går att sälja säger ändå något om kunskapsnivån i samhället. Om bristen på kritiskt tänkande.
Å andra sidan tror ju många att de vita kondenstrimmorna på himlen efter flygplan är gift som avsiktligt sprutas över oss. Miljöpartiets gruppledare i Vingåker Pernilla Hagberg påstod häromåret att det är kemikalier, virus och tungmetaller som påverkar vädret – och de som sprutar ut dem är den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA och CIA.
Ondingar i massiv maskopi.
Det går att fnissa. Men likafullt har teorin nu granskats på allvar:
Ett amerikanskt forskarlag slår fast att strimmorna inte är kemikalier som sprutas ut för att hjärntvätta befolkningen.
Sammanlagt 77 forskare – med inriktning på atmosfärisk kemi och geokemi och med expertkunskap om atmosfärisk utsättning av damm och föroreningar – fick i en studie utvärdera om det finns belägg för konspirationsteorin. Det fanns det inte.
Men varför gjordes studien? Inte för att omvända dem som redan är övertygade om ett hemligt, storskaligt program. Nej, syftet var att bidra med information i det offentliga samtalet.
Det kan slå tillbaka. Att seriösa forskare granskar frågan kan väcka misstankar, då är det här kanske inte bara något någon foliehatt har fått om bakfoten?
Och i dessa tider av misstro mot eliter kan inte heller forskare räkna med att bli trodda.
Gå till toppen