Malmö

Snabbspår ska ge nyanlända kortare väg till arbete

35 nyanlända lärare och förskollärare ska snabbt lotsas ut i arbetslivet. Nästa vecka börjar utbildningen där eleverna under sex månader får lära sig hur det är att arbeta i svenska skolor och förskolor.

Arbetsförmedlingens Rose-Marie Gudmundsson berättar om snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare.Bild: Peter Frennesson
– Det är ett bristyrke och genom utbildningen vill vi korta tiden och se till att deltagarna snabbare kommer in i arbetslivet, säger Rose-Marie Gudmundsson på Arbetsförmedlingen i Skåne.
Intresset är stort. Över 100 personer kom till den första informationsträffen för nyanlända med en bakgrund som lärare eller förskollärare som hölls i slutet av april. De 35 som antogs börjar på Malmö högskola nästa vecka.
På måndagen hölls en andra informationsträff. Precis som i april var uppemot 100 personer på plats på Orkanen, 45 av dessa kommer att påbörja snabbspåret i november.
– Jag hoppas få en av platserna. I Syrien var jag engelsklärare och det vill jag gärna fortsätta med här, säger 32-åriga Maram Zaghmout.
– Utbildningen skulle hjälpa mig att få en kortare väg till arbete, fortsätter hon.
34-åriga Suzan Hammad har liknande tankar.
– I sju år var jag kemilärare i Syrien. Nu behöver jag mer svenska för att kunna jobba här och jag tror att detta kan vara en väg, säger hon.
Vad krävs för att få gå snabbspåret?
– Först och främst ska man ha ett examensbevis för utländska lärare som ska vara översatt till svenska eller engelska och man ska visa upp en kursförteckning över vad som ingick i kandidatexamen. Yrkeserfarenhet är också viktigt men inte avgörande, säger Rose-Marie Gudmundsson.
– Dessutom har vi samtal med alla för att få veta mer om vilken bakgrund de har. En del har kanske undervisat i sina hemländer och har ämnesbehörighet och vi vill inte missa något. Och alla som erbjuds en plats får också ett erbjudande om att läsa svenska under tiden för att stärka språket, säger hon.
Vad händer efter utbildningen?
– Om man har tillräckligt med svenska kan man gå vidare till utländska lärares vidareutbildning. Det här är till för att man snabbare ska komma tillbaka till sitt yrke, säger Rose-Marie Gudmundsson.
I utbildningen varvas praktik med studier och undervisningen hålls på både svenska och arabiska. Utbildningen pågår i 26 veckor.
Gå till toppen