Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Martin Andersson: Forskaren som blev bryggare

Hur förhåller sig en åldrande forskare till den egna ålderdomen? – Nu går jag i pension och ska bli ölbryggare, säger docent Torbjörn Svensson med Rolling Stones som förebild.

Under hela sitt vuxna liv har docent Torbjörn Svensson studerat samspelet mellan människa och miljö, med avseende på åldrandet. Nu väntar ett nytt liv som ölbryggare.Bild: Martin Andersson
I hela sitt vuxna liv har Torbjörn Svensson intresserat sig för åldrande och ålderdom.
– När jag läste till psykolog tyckte jag att det fattades några byggstenar i utbildningen. Vi fick vi inte några perspektiv på åldrande. Jag blev lite lack på det, så jag sökte mig till de frågorna.
Torbjörn Svensson disputerade i Linköping 1984 och hamnade så småningom i Lund på CASE – Centre for Ageing and Supportive Environments – på Medicinska fakulteten. Där bedrivs en tvärvetenskaplig forskning som rör frågeställningar kring samspelet mellan miljöaspekter och äldres aktivitet, delaktighet och hälsa.
Han var adjungerad professor i Kanada och är även en av initiativtagarna till den återkommande forskarkonferensen International Summer School on Aging, som nyligen genomfördes i Vancouver.
­­­­– Det är ett sätt att skapa möjligheter för åldrandeforskare världen över, för docenter och unga forskare att ta upp spörsmål om åldrandets problematik.
Synen på åldrandet har definitivt ändrats genom åren. Eller mognat, skulle man kanske kunna säga. Till det bättre.
– Äldre tar en allt större plats som aktiva samhällsmedborgare idag är förr, det är sant. Vi är resultatet av ett bättre liv. Däremot är det tveksamt om synen på äldre som resurs har ökat.
Att en sjuttioåring idag ser mycket piggare och yngre ut än våra förfäder på fotografier har att göra med en allt bättre levnadsmiljö. Vi har utsatts för mindre slitage än tidigare generationer. Därtill ska läggas sådant som tandvård, kosthållning, sociala skyddsnät med mera.
Hur det ser ut i framtiden är mer osäkert.
– Exempelvis är det så att kvinnor numera dricker nästan lika mycket alkohol som män. Dessutom röker kvinnor mer idag. Det kommer troligen att i framtiden ge uttryck i minskade skillnader i levnadstid och levnadsförhållanden mellan könen.
Torbjörn Svensson försöker leva som han lär.
– Jag hade möjlighet att börja trappa ner redan vid 61, men sen har jag jobbat fram till 67 år.
Men nu i sommar har Torbjörn Svensson blivit pensionär fullt ut. Men bara för att påbörja en ny karriär som ölbryggare.
– Grannen och jag har sedan något år ägnat åt oss produktutveckling, han är livsmedelsbiolog och jag har koll på lukter och smaker. Vi har bryggt öl som vi testat på våra vänner, till deras stora glädje.
Produktionen har ännu varit i mindre skala. Men till hösten är de redo att ta stegen fullt ut i ett mikrobryggeri i Lomma. Första ölen ska tappas upp i vår.
– Vi satsar på tyskinfluerad öl. Vi planerar att brygga en humlad tysk pils men också en öl av kölschtyp, en schwarzbier och en bock.
Ett bra sätta att förlänga livet är att njuta, menar Torbjörn Svensson.
­­– Man ska hålla kropp och hjärna aktiv, försöka förbli nyfiken och ta ögonblicket i akt. Det är aldrig för sent att träna, och framför allt ska man inte röka.
Men det är inte alltid forskare och renlevnadsmänniskor som har inspirerat Torbjörn Svensson genom livet. Väggarna i hans radhus är prydda med bilder på ett av de största rockbanden genom tiderna.
– Rolling Stones, jag såg dem första gången i Malmö 1965. Har följt dem sedan dess.

Torbjörn Svensson

Ålder: 66 år.
Bor: I Furulund sedan många år. Uppvuxen på Augustenborg i Malmö.
Familj: Sambo, två döttrar och två barnbarn.
Fritid: Reser, brygger öl, träffar vänner, samlar på Single malt whisky och äldre upplagor av engelska deckare.
Tränar: Spelade vattenpolo fram till fyrtio, sen har det inte blivit så mycket. Men ska ta upp simningen igen.
Gå till toppen