Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fritzon vill höja regionskatten

Regionrådet Henrik Fritzon (S) vill än en gång höja regionskatten för alla skåningar. Den föreslagna skatteökningen kan hamna någonstans mellan 10 och 30 öre. För tredje året i rad kan dock förslaget komma att stoppas i sista stund.

– Det är helt uppenbart att Skåne på sikt inte kan ha kvar den låga regionskatt som vi har idag, säger regionrådet Henrik Fritzon (S).Bild: Lars Brundin
Region Skåne har i år landets lägsta landstingsskatt, 10,69 kr. Men konkurrensen är knivskarp mellan lågskatteregionerna. Östergötland ligger bara ett öre högre, Södermanland åtta öre högre och Västerbotten elva öre högre än Skåne.
Om regionrådet Henrik Fritzon (S) får sin vilja igenom kommer Skåne under 2017 inte längre att ligga lägst i Sverige. Han vill höja regionskatten med uppemot 30 öre.
– Det är helt uppenbart att Skåne på sikt inte kan ha kvar den låga regionskatt som vi har idag. Behoven är så oerhört stora. Vi kan alltid diskutera om det är 2017 eller 2018 som vi ska ha en skattehöjning. Men vi har otvetydigt behov av höjd skatt, säger han.
Den rödgröna regionledningen inleder höstens budgetarbete inom kort. I slutet av oktober ska det finnas ett färdigt förslag för hur intäkter och kostnader ska fördelas under nästa år.
Vänsterpartiet har redan gjort klart att man vill se en höjning av regionskatten med mellan 60 och 80 öre. Så stor höjning vill inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet se. Enligt Henrik Fritzon kan det i höst komma en repris på fjolårets skatteförslag. Då föreslog S och MP en skattehöjning på 30 öre till 10,99 kronor.
– Ja, så kan det naturligtvis bli. Det är ju på grund av att vi i fjol inte fick igenom en skattehöjning som vi idag har en ganska tuff ekonomisk situation i Region Skåne. Både patienterna och de som jobbar ute i vården upplever dagligdags att pengarna inte räcker till.
Hur stor skattehöjning vill du se?
– Det är svårt att säga. Vi arbetar med olika prognoser för skatteintäkter, för kostnader och för vilka behov som efterfrågas. De prognoserna ändrar sig hela tiden.
Kan det bli en höjning av samma storleksordning som i fjol?
– Vi håller på att titta på den saken. Det är för tidigt att säga. Men visst, det kan vara så att vi föreslår en liknande skattehöjning som i fjol. Men vi är inte där än. Det kan också bli så att vi konstaterar att vi kan skjuta på en skattehöjning till nästa år.
Också under hösten 2014 föreslog Henrik Fritzon (S) höjd regionskatt – då med 50 öre till en regionskatt på 11,19 kronor.
Både 2014 och 2015 stoppades alla tankar på höjd skatt efter kritik från SD och de borgerliga partierna.
De fyra allianspartierna har hittills inte varit beredda att diskutera höjd regionskatt. De vill snarare se en ökad kostnadspress inom sjukvården.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen