Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen

Bensinstationen St1 på Nobelvägen brister i både skick och drift. Det anser miljönämnden som kräver förbättringar med hot om vite på 600 000 kronor. Bensinbolaget avfärdar kraven som orimliga.

Miljönämndens kritik mot St1 handlar om hur väl bensinstationen är rustad för att fånga upp bensin, diesel och olja som spills vid pumpstationerna och påfyllnadsplatsen.
Vid ett besök på anläggningen kom kommunens miljöinspektörer fram till att oljeavskiljaren, som ska fånga upp vardagligt drivmedelspill och förhindra att större läckage rinner ut i dagvattenbrunnar, har för låg reningskapacitet.
Inspektörerna slog också fast att asfalten som täcker de så kallade spillzonerna måste bytas ut mot ogenomtränglig betong, eller ett likvärdigt material.
Med hänvisning till miljöbalken har miljönämnden antagit ett föreläggande om att bensinbolaget, med hot om vite på totalt 600 000 kronor, måste uppfylla kraven senast i slutet av maj 2017.
Nämnden kräver även att bensinbolaget bekostar en översiktlig undersökning för att ta reda på om marken behöver saneras inför bytet till betong.
Men bensinbolaget protesterar.
– Vi kommer att överklaga beslutet, säger Stefan Samuelsson som är ansvarig för stationsverksamheten på St1.
Enligt honom skulle det kosta företaget minst en halv miljon kronor att genomföra de investeringar som miljönämnden kräver.
– De vill att vi ska ha en oljeavskiljare som är dimensionerad för att klara ett stort spill samtidigt som det kommer ett stort skyfall. Det är en mer extrem situation än vad vi förutser. Miljönyttan står inte i proportion till den investering de ber oss göra, säger han.
– Det håller vi inte med om, säger Rima Dauod som är enhetschef på miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
– Vår bedömning är att anläggningen brister i både skick och drift, säger hon.
St1 invänder att bensinstationen hyr marken av kommunen ett halvår i taget.
– Hade vi kunnat driva vidare anläggningen i femton år hade vi kunnat göra den här investeringen även om vi anser att miljökontoret skjuter över målet. Men när vi kan bli uppsagda med ett halvårs varsel är det inte rimligt, säger Stefan Samuelsson.
Enligt Rima Dauod spelar detta ingen roll.
– Alla verksamheter som hyr en lokal eller mark riskerar alltid uppsägning av sina avtal. Det är inget som påverkar vår tillsyn av miljöfarliga verksamheter.
Stefan Samuelsson klargör att det är uteslutet för St1 att genomföra kraven.
– Om vi tvingas göra den här investeringen måste vi stänga verksamheten omgående.
Rima Dauod konstaterar:
– När en miljöfarlig verksamhet avslutar måste de visa att de inte spridit några föroreningar. Marken kommer alltså att behöva provtas oavsett hur St1 väljer att göra.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen