Malmö

Kört för mynten i Malmös p-automater

I oktober pluggas mynthålen i Malmös parkeringsautomater. Sen är det bara kort eller mobilappar som gäller.

Parkeringsautomat med kortbetalningBild: Linda Axelsson
Det är Riksbankens nya 1-, 2- och 5-kronor som ställer till det.
För Parkering Malmö var valet att antingen bygga om alla gamla automater eller plugga igen mynthålet.
– De flesta maskiner är redan så gamla att de måste bort om några år. Det känns inte rimligt att då lägga ner så stora kostnader på att bygga om dem till de nya mynten, säger Eva Svenning på gatukontoret.
Dessutom räknar Malmös kommunala parkeringsbolag att spara pengar på både tömning och service, som minskar avsevärt utan mynt.
Det kostar 4 000 kronor att bygga om en parkeringsautomat. Totalt skulle det kosta kommunen 1,6 miljoner kronor att ha kvar myntbetalning i Malmös 400 äldsta automater. Eftersom alla befintliga automater redan tar betalkort och bensinkort har politikerna i trafiknämnden bestämt att mynthålen i 400 av Malmös 560 parkeringsautomater ska pluggas.
Det är bara första steget.
– Våra nyaste maskiner är anpassade för de nya mynten, så vi behåller dem tills vidare. Så småningom försvinner de också, säger Eva Svenning.
När då?
– Det finns ingen tidsplan.
Och om man inte vill betala med kort?
– Det är mycket en vanesak. Många andra städer har tagit bort mynten för länge sedan, och det fungerar där. Man har tagit bort kontantbetalning på bussar och telefonautomater utan större problem. Det är dyrt, besvärligt och riskfyllt att hantera alla dessa kontanter, säger Eva Svenning.
De nya 1-, 2- och 5-kronor ställer till det för de gamla automaterna.Bild: Fredrik Sandberg/TT
I Borås och Stockholm, som kommit längst i utfasningen av myntautomater, har det varit "relativt lugna reaktioner", skriver gatukontoret i sin utredning. För de personer som inte får ett vanligt kontokort har Stockholm testat förladdade kort, men korten stoppades av Finansinspektionen som ansåg att dessa kort kunde användas för pengatvätt. I stället ska det bli möjligt att koppla en mobilapp till ett konto hos Paypal.
Många är positiva till de kontantlösa betalningarna, men utvecklingen oroar PRO, Pensionärernas riksorganisation.
– Det finns fortfarande många människor i vårt samhälle som vill betala med kontanter, och kontanter är fortfarande ett lagligt betalningsmedel, förklarade Johanna Hållén, förbundssekreterare i PRO, nyligen.
Riksbanken har inga invändningar mot färre kontantautomater. Huvudsyftet med de nya mynten är att de ska vara lättare och mer miljövänliga. Skulle mängden mynt dessutom minska är det en positiv bieffekt. Enligt Riksbanken har varje hushåll i genomsnitt 780 kronor hemma i någon glasburk eller liknande, mynt som man inte orkar återanvända.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen