Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Renar skyr vindkraften

Renar och renskötsel påverkas av vindkraften. Det enligt en färsk forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Arkivbild.
Renar och renskötsel påverkas av vindkraften. Det enligt en färsk forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som slår fast att renar undviker områden med vindkraft, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.
– De viktigaste resultaten är att vi har sett att renarna undviker att använda områden nära vindkraftverken, säger forskaren Anna Skarin till radion.
Renarnas rörelser har följts via spillningsinventeringar och GPS-halsband. När vindkraftsetableringarna i kalvningsområdet i Malå sameby och vinterbetesområdet för bland annat Vilhelmina norra sameby har undersökts upptäckte forskarna att renarna där söker sig till områden där vindsnurrorna är skymda. Forskarna tror att det helt enkelt beror på att renarna ska slippa se snurrorna och slippa höra ljudet från vindturbinerna.
TT
Gå till toppen