Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Åsikter: ”Vi måste visa bilden av Sverige där alla kan lyckas”

Studier om orsaken till bilbränder visar på segregation som bakomliggande orsak till att unga män begår brott i dessa områden. Ungefär så brukar det låta. Det verkar som att de inblandade inte kan ”rå för”' sina handlingar och att det istället är ”samhällets fel”.
Människor i alla tider har fått kämpa för tillvaron. I Sverige har vi gratis grundskola, gymnasier och universitet. Den som verkligen anstränger sig har en framtid i Sverige. Problemet tror jag är självförtroende.
Unga omotiverade män behöver förebilder som lyckats, trots fattigdom och trångboddhet. Det är i just detta den stora skillnaden mellan fattiga och rika områden finns, tror jag. Det är så lätt att bara se till pengar och resurser. Det ena utesluter naturligtvis inte det andra!
Självförtroende kan inte köpas. Det kan bara uppnås genom att individen tror på sin framtid. Finns den tron så övervinner man de hinder som finns i ens liv.
Tyvärr sprids en bild av att de unga i fattigdom och trångboddhet inte har någon framtid. Då räcker inte mer pengar och resurser. Vi måste sprida tron på individens egen förmåga och visa bilden av Sverige där alla kan lyckas. Utbildningen är ju gratis, ända vägen upp till toppjobben!

Urban Fhager Andersson

auktoriserad pianotekniker
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen