Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Visselblåsande läkare fick pris

De fyra läkare som avslöjade den fuskande kirurgen Paolo Macchiarini har fått ett unikt visselblåsarpris – av Svensk Kirurgisk Förening.

Läkarna Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonsson avslöjade den fuskande kirurgen Paolo Macchiarini vid Karolinska Institutet. På onsdagen fick de och deras frånvarande kollegor Matthias Corbascio och Thomas Fux ett pris av Svensk Kirurgisk Förening vid den pågående Kirurgveckan i Malmö, för att de vågade agera visselblåsare.Bild: Daniel Rydénn
"Vi vill hedra det mod och den styrka som ni visade som visselblåsare", motiverade föreningens styrelse vid den pågående Kirurgveckan i Malmö.
– Tack. Men tänk er noga för innan ni blir visselblåsare. För det kostar på, sa Karl-Henrik Grinnemo, överläkare och thoraxkirurg vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Tillsammans med sina tre kollegor Oscar Simonsson, Thomas Fux och Matthias Corbascio kämpade Grinnemo i flera år för att avslöja den italienske forskaren Paolo Macchiarini som fuskare.
Med ett förfalskat cv fick Macchiarini 2010 anställning vid KI, där han sedan fejkade forskningsresultat utan att någon ingrep. Utan att metoden testats vetenskapligt opererade Macchiarini in syntetiska struphuvuden på tre patienter. Två av dem dog, den tredje lever men har i fyra år vårdats på intensivvårdsavdelningar och genomgått sammanlagt 190 kirurgiska ingrepp.
Fyra läkare beslöt sig 2013 för att påtala Macchiarinis fusk, men KI:s ledning backade upp den anklagade och hotade visselblåsarna med avsked. Först sedan Sveriges Television uppmärksammat ärendet blev saken offentlig. Under vintern och våren 2016 växte fallet Macchiarini till en internationell skandal som grundligt har skadat KI:s rykte.
– Man kan bara hoppas att fallet Macchiarini blir en väckarklocka på de svenska universiteten, sa professor Anders Ekbom när Sveriges församlade kirurger diskuterade forskningsfusk på sitt årliga möte i Malmö.
Hur många forskare fuskar? Vid tidigare undersökningar medger 2 procent av de tillfrågade att de har fabricerat eller förfalskat data. 14 procent uppger att de känner till en kollega som gjort det. Hela 72 procent känner till någon kollega som ägnar sig åt "tvivelaktig forskningspraxis". Men mörkertalet är stort, och i Sverige tros många fuskare gå fria eftersom forskningsfusk inte är ett brott, utan en sak som universiteten själva ska reda ut.
Sverige behöver en statlig myndighet som utreder anklagelser om fusk i forskningen, enades de debatterande läkarna på Kirurgveckan om.
– Det är för mycket jäv och korruption på universiteten, åtminstone på KI som jag känner till, sa Karl-Henrik Grinnemo.
Redan i våras fick de fyra visselblåsarna på KI pris av antikorruptionsorganisationen Transparency International. Under 2016 har antalet anmälningar om misstänkt forskningsfusk ökat markant på KI. Men den som slår larm om oegentligheter riskerar sin karriär, varnar Karl-Henrik Grinnemo:
– Är det någon som funderar på att bli visselblåsare så fundera en gång till. Och glöm inte att betala avgiften till facket. Utan deras stöd överlever du inte.
– Och framför allt: Var inte ensam. Vi var fyra stycken och även det var tufft.
Macchiarini är nu föremål för ett tiotal utredningar, bland annat av åklagare för grovt vållande till annans död. Men, påpekar Karl-Henrik Grinnemo:
– Paolo Macchiarini är fortfarande friad av KI.
Gå till toppen