Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dj-kollektivet So & Such släpper skiva och firar på Sankt Gertrud

Ett gäng dj:s och producenter från Malmö och Lund har under sommaren hållit flera experimentella spelningar på Söder om Småland. Dygnet Runt tog en pratstund med grundaren Ezana Mussie om festen på lördag och den eviga inspirationskällan Soundcloud.

Hej Ezana! Berätta, vad är So & Such för något?
– Vi är ett kreativt kollektiv som just nu består av drygt 15 producenter och Dj:s från Malmö och Lund. Det som binder oss samman är kanske en musikstil, men framförallt en inställning till musiken, som handlar om öppenhet och nyfikenhet. Från början var vi mest ett forum där vi kunde snacka beats och nörda ner oss. Men sen pratade Murat (Murat Dal, även känd under Dj-namnet Choys, red anm.), Pontus (Pontus Zigher, DJ Pontanious) och jag om att det hade varit kul att släppa in publiken i den process som det är skapa musik. Så då startade vi So & Such.
Ezana Mussie är en av medlemmarna i dj-kollektivet So & Such, som på lördag ställer till med fest på Sankt Gertrud.Bild: Pressbild
Hur vill du beskriva er musik?
– Vår bakgrund finns inom hiphopen. Det är beats helt enkelt, ibland instrumentalt, ibland med sång. Det är elektroniskt, och kan vara avskalat eller jazzinspirerat. Det är ingen bestämd genre på det sättet. Vi inspireras mycket av musik som vi hittar på Soundcloud. Det har blivit ett väldigt viktigt forum för oss, där vi både lägger upp musik och kommenterar andras musik. Soulection är en stor inspirationskälla på Soundcloud, till exempel.
Hur har feedbacken varit när ni har varit ute och spelat?
– Den har varit bra! Vi spelade den musiken vi tycker om och som vi inte hörde när vi själva var ute. Många i kollektivet spelar ju på de stora klubbarna i stan också, men den här musiken är kanske inte i första hand för deras dansgolv. Man har ju frågat sig själv: Har vi snöat in för mycket eller är det här en grej? Men folk har uppskattat grejen, så det har varit askul.
På lördag ställer ni till med fest på Sankt Gertrud. Varför, och vad ska hända?
– Vi firar först och främst att vi släpper en samlingsskiva med låtar på Soundcloud. Men vi firar också att vi faktiskt har kommit igång, att vi spelat på Söder om Småland, att den här visionen som vi hade om ett kollektiv är verklighet nu. Det känns så otroligt bra! Förutom att vi är åtta Dj:s som spelar, så kommer konstnären Hanna Hildeman att bygga ett konstverk på platsen. Det kommer också att finnas Nintendo 64, beer pong, och öl och mat såklart.
Du har bott och varit verksam i Stockholm under flera år, men är nu baserad i Malmö. Vad är den stora skillnaden mellan att vara musiker i de två städerna, tycker du?
– Det är ett skönare tempo härnere. I Stockholm finns det ju fler ställen att spela på och ett större sammanhang som dj och producent, men samtidigt blir man också lättare distraherad. Det händer så mycket. Stockholm handlar också väldigt mycket om själva musikindustrin. I Malmö är det mindre business och mer kreativitet. Det är mer öppet. Nackdelarna med Malmö är väl möjligtvis på publiksidan, att de smalare genrerna inte har en lika stor publik härnere. Men det ska vi ju ändra på!
Vad händer annars i höst?
– Vi pratar om det just nu. Vi kanske inte ska spela varannan onsdag som vi gjort nu under sommaren, men något regelbundet hade varit kul. Antingen på Söder om Småland eller någon annanstans. Vi letar också efter en studio, vi behöver ju ett högkvarter, där vi kan jobba mer gemensamt och göra låtar och producera tillsammans. Överhuvudtaget känns det som att vi ska fokusera på att göra mer musik.
So & Such Blockparty äger rum på lördag klockan 15 på Sankt Gertrud.
Gå till toppen