Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryssland kan se Sverige som Natoland

USA:s vicepresident Joe Biden riktade udden mot Ryssland under sitt Stockholmsbesök. Vissa formuleringar kan göra att Moskva ser Sverige som i praktiken medlem i Nato. Slutsatsen dras av Stefan Ring, militärstrategisk expert och verksam vid Försvarshögskolan.

Joe Biden. Arkivbild.
Ring pekar på att Biden lyfte fram Natoländernas "heliga förpliktelse" att försvara varandra för att sedan tala om samordningen med Sverige.
– Vi har ett partnerskap mellan Nato och Sverige när det gäller hur vi ser på ett odelat, säkert och fredligt Europa. Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt, sade Biden när TT frågade vicepresidenten om vad han har att säga till svenskar som är bekymrade över rysk aggression.
Kan uppfattas
Stefan Ring tror att formuleringarna i Moskva kan uppfattas som att Sverige behandlas som medlem i Nato utan att vara det. Däremot ser han det inte som att vicepresidenten försökte antyda att Sverige bör söka medlemskap i Nato.
– Det var han ju tydlig med att det är en sak för Sverige att avgöra, säger Stefan Ring.
Bidens tydliga markering av Natoländernas förpliktelser mot varandra kan enligt Ring också vara riktad mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trump, som sagt att det inte är självklart att USA ska hjälpa sina europeiska allierade.
– Så uttalandena kan samtidigt vara avsedda för hemmaplanen, säger han.
I linje
Jacob Westberg, forskare i säkerhetspolitik på Försvarshögskolan, ser Bidens uttalande som helt i linje med de politiska målsättningar Sverige har genom EU-medlemskapet, partnerskapet med Nato från mitten av 90-talet och det nya värdlandsavtalet med Nato, som innebär att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från försvarsalliansen vid en kris i Sverige eller dess närområde.
– Målet har varit att Europa ska vara enat och fritt. Den som har avvikit från den planen är ju Ryssland självt, säger han.
TT
Gå till toppen