Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så inreder du i öppen planlösning

Utnyttjar du din öppna planlösning optimalt eller har du fastnat i ett gammalt sätt att tänka kring möblering? Här kommer hjälpen.

Öppen planlösning av Mija Kinning för Ballingslöv. Den avgränsande möbeln mellan kök och vardagsrum har flera funktioner. Bokhyllan förstärker vardagsrumskänslan och trollar bort köket.Bild: Marcus Lawett
För 15 år sedan kom de öppna planlösningarna för att stanna. Vi föll för de stora ytorna, ljuset och den luftiga känslan. Samtidigt ställdes vi inför ett nytt sätt att möblera, som fortfarande utmanar.
Det finns både för- och nackdelar med öppna planlösningar. Möjligheter - men också fällor. I början av trenden med öppna planlösningar tog man till takhöjder på upp till sex meter. Det ledde till problem med akustiken i hela huset och upplevdes som kalt.
Bor du i ett sådant hus idag finns knep att ta till. Låt dig inspireras av den rådande trenden med väggbonader och tunga mattor på väggarna som ljuddämpare. Målar du taket och en bit ner på väggen i en mörkare färg får du en mer ombonad känsla.
Kök, matsal och vardagsrum i ett är den vanligaste öppna planlösningen. Matlagningen bllir social, även när man har gäster. Satsa på modern köksutrustning som är tyst, en produktuteckling som kommit till följd av de nya planlösningarna.
Förr kunde den stora tv:n i vardagsrummet störa och ta över; idag väljer allt fler bort tv:n här, då var och en i familjen har sina egna skärmar – laptops, mobiler och plattor. De parallella aktiviteterna blir sociala på ett nytt sätt, då man är tillsammans mer, men inte umgås aktivt hela tiden.
Textilier dämpar ljud. Här har man hängt tyg framför den öppna förvaringen i köket, och därmed fått en mer rumslig känsla.Bild: Ikea
Det finns en instinkt hos många att placera möbler längs väggarna. Gör man det i en öppen planlösning utnyttjar man den dåligt. Skapa i stället ”rum i rummet”.
Enklast är att använda möbler som rumsavdelare. Men blockera inte ljusflöden med höga bokhyllor, utan använd till exempel soffan eller luftiga, lägre hyllor.
Definiera de olika ”rummen” med mattor du samlar möblerna på. Mattan ska sticka ut cirka en halvmeter åt alla håll runt gruppen för att det ska bli balans.
I vissa fall kan det fungera att höja upp en bit av golvet till en platå. Köket ska avgränsas med en ö eller arbetsbänk. Om sådan inte ingår i den fasta inredningen får du möjlighet att välja själv, det finns många olika möbler som fungerar här. Eller rita och bygg något själv, som blir skräddarsytt för familjen.
Bild: Sofi Sykfont
För att intrycket inte ska bli stökigt gäller det att hålla stilen. Även om hela familjen ska använda rummet och har synpunkter finns en poäng i att kompromissa. Stora öppna ytor känns snabbt röriga om det är för många olika färger, prylar och stilar. Man förlorar den ljusa och luftiga känslan. Välj en enhetlig bas och låt var och ens personlighet blomma i de privata rummen.
FEM TIPS FÖR ÖPPEN PLANLÖSNING
1. Textilier hjälper akustiken
2. Skapa rum i rummet till exempel genom att rama in med mattor
3. Välj tysta maskiner för köket
4. Skippa den stora tv:n
5. Håll en enhetlig stil och genomtänkt färgpalett
Gå till toppen