Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studenter ger bostadssituationen i Lund underkänt

Lund och Malmö får bakläxa i Sveriges Förenade Studentkårers rapport över bostadssituationen i studentstäder.

Rapporten, som bygger på uppgifter från studentkårerna i de aktuella städerna, kommer fram till att sju av tio nya studenter i Lund kan sakna fast bostad i staden i höst.
Av de novischer som anmälde sig till AF Bostäders förturskö väntades närmare fyra av tio få en bostad lagom till terminstarten. Förturskön är enbart för studenter som är folkbokförda utanför Skåne.
De nya studenter som redan bor någonstans i Skåne måste i stället anmäla sig i den vanliga kön, vilket innebär att de måste vänta upp till ett år för att få ett korridorsrum. Hur många de är är ännu inte känt. Dessutom är AF Bostäder inte den enda hyresvärden för nya studenter.
Studentbostäder som ska rivas. Fyrklöverhus, AF Bostäder.Bild: Kalle Kniivilä
Björn Sanders, ordförande för Lunds Universitets Studentkårer, medger att siffran i rapporten är en grov uppskattning.
– Det finns ingen fullständig statistik över detta. AF Bostäder sitter på ungefär 60 procent av studentbostäderna, resterande ligger utspritt.
Han tycker kommunen borde ta sitt ansvar och se till att även studenterna, som ju är kommuninvånare, får någonstans att bo.
Menar du att kommunen borde bygga studentbostäder i stället för AF Bostäder?
– AF Bostäder är väldigt duktiga, men ansvaret för bostadssituationen kan inte läggas på dem. Kommunen borde i alla fall inse att det här är ett stort problem, ta fram statistik, och kanske också en långsiktig plan på hur man bygger bort bostadsbristen. Det kan inte bara studentkårernas ansvar.
AF Bostäders vd Henrik Krantz har läst studentkårernas rapport och säger att företaget arbetar hårt för att på sikt minska bostadsbristen.
– Det här är inte okänt och det är klart att det finns brist på studentbostäder på många ställen i landet. Naturligtvis är bostadsbristen störst där det är mest populärt att läsa. Även den allmänna bostadssituationen på orten påverkar naturligtvis, och där är problemen störst i Stockholm.
Förutom Lund får även Malmö, Stockholm och ytterligare åtta studentstäder rött kort i studentkårernas rapport, eftersom inte alla nya studenter kan garanteras boende under höstterminen.
Sex städer får grönt kort: Karlshamn, Piteå, Skellefteå, Sundsvall och Trollhättan. Där får nya studenter enligt rapporten ett tryggt boende inom en månad. De flesta studentstäder hamnar i den gula mellankategorin: alla nya studenter får förstahandskontrakt någon gång under höstterminen.
Gå till toppen