Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

48-åring död efter att hans bil hamnade i kanalen i centrala Malmö

En bil hamnade i kanalen i Malmö i höjd med Drottningtorget strax före fem på fredagseftermiddagen. Ett stort räddningsuppbåd arbetade intensivt på platsen och fick efter en stund upp en 48-årig man, hemmahörande i Helsingborg, ur vattnet. Hans liv gick inte att rädda.

Larmet kom en stund innan 17. Bilen hade hamnat på taket på botten av kanalen.
– Den är långt ner i dyn. Vi håller på att jobba på plats, sa inre befäl vid Räddningstjänsten Syd, Paul Bjurehag, kort efter att räddningstjänsten kommit fram.
En halvtimme efter larmet uppgav polisen att en person tagits upp ur vattnet.
Då arbetade räddningstjänstens dykare fortfarande med att lokalisera ytterligare personer i kanalens grumliga vatten.
– Vi har letat, men inte kunnat hitta någon ytterligare person, sa Paul Bjurehag omkring en timme efter larmet, vid sextiden.
Vid halv sju var bilen bärgad och området hade sökts av – men ingen ytterligare person hittats.
– Det har bara varit en person i bilen, säger Paul Bjurehag.
Mads Rosendahl, som bor vid Drottningtorget, promenerade längs Norra Vallgatan runt kvart i fem och såg när bilen körde ner i vattnet.
Han säger att han hörde en duns och tittade upp och såg då en bil halvvägs nerför slänten mot kanalen. Därefter ska bilen ha rullat långsamt mot vattnet och stått och vippat på kanten i flera sekunder innan den föll ner i kanalen.
En av sidorutorna ska ha gått sönder innan bilen snabbt sjönk.
Kim Åberg dök i kanalen efter bilen.Bild: Patrick Persson
Kim Åberg blev också vittne till olyckan – och den förste att dyka i vattnet efter bilen. Han stod i butiken Röda stjärnan på hörnet ut mot kanalen och pratade med en kund när han såg något mörkt fara förbi.
– Strax efteråt hörde vi ett högt plums. ”Det verkar vara en bil som gått i vattnet” sa kunden. Jag rusade ut, slängde allt jag hade i fickorna och dök i vattnet.
Bara avgasröret stack upp när Kim Åberg hoppade i.
– Det var dålig sikt, så mycket skit i vattnet. Man kunde se högst en halvmeter framför sig.
Snart hoppade också en annan privatperson ner i kanalen.
– Han kände ett däck och förstod att bilen låg upp och ner. Bilen sjönk mer och mer ner i gyttjan, säger Kim Åberg som inte kunde komma åt att öppna någon dörr.
När räddningstjänstens dykare kom tog det 7-8 minuter för dem att få ut en person ur bilen, uppskattar han.
– Det känns jobbigt att ha varit först på plats och inte kunna göra något.
Ytterligare ett vittne, Mikael Nilsson, var nära att träffas av bilen. Han och hans kollegor hade after work och hade hyrt en eldriven båt som de körde i kanalen med – när bilen slog i vattnet bara tio meter ifrån dem.
– Vi kom tuffande precis när bilen åkte i. Det var en jävla smäll i det lilla räcket. Det gick väldigt snabbt. Bilen sjönk helt och hållet på mindre än en minut.
Mikael Nilsson och hans vänner – som ringde 112 – hann uppfatta att det satt en förare i bilen och att en ruta var nerrullad. Bilen fylldes snabbt med vatten.
– Det var väldigt snabbt två killar, riktiga hjältar, som kastade sig i vattnet. Men vattnet är skitigt, det går inte att se, så de lyckades inte med någonting. Och räddningstjänstens dykare jobbade ett bra tag innan de fick upp den här personen.
Första känslan är att det inte händer på riktigt, berättar Mikael Nilsson.
– Man blir lite paralyserad och tror inte att det är sant. Det är en obehaglig upplevelse.
Norra Vallgatan var avstängd under räddningsarbetet. Vid 18-tiden hade dykare spänt remmar i bilen och började lyfta upp fordonet med hjälp av en lång kran. Vid 18.30 var bilen uppe och arbetet avslutades.
Sent under kvällen meddelade polisen att den 48-årige mannens liv inte hade gått att rädda. Hans anhöriga hade då underrättats.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen