Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akutsjuksköterskan blev attackerad på jobbet: "Han bara fortsatte slå"

En patient på akuten höll fast Laura Odeberger och matade slag efter slag mot huvudet. En ordningsvakt fick till sist loss henne. Hon är fortfarande sjukskriven ett år senare. "Det mest tragiska är att man tappar sig själv. Gamla Laura finns inte", säger hon.

Laura Odeberger.Bild: Hussein El-Alawi
Klockan 00.12 den 21 juli förra året får en ordningsvakt på sjukhuset i Malmö ett samtal från personal om att han snabbt behövs till ortopedakuten. En patient har oprovocerat gett sig på en sjuksköterska. Sjuksköterskan, Laura Odeberger, tror att hon kommer att dö.
– Det var inte att livet flimrade förbi. Jag tänkte bara att jag gick till jobbet och nu ska de ringa till dem där hemma och säga att jag är död, säger hon.
Själv har hon inte koll på hur många slag den unge mannen slog henne med. Kollegor till henne har sagt att det var 30-40.
Hon, som jobbat inom vården i nästan 30 år, hade börjat sitt pass på akuten i Malmö klockan nio på kvällen. Den sommaren hade akuten i Lund nattstängt och patienten som attackerade Laura Odeberger hade kommit till ortopedakuten från just Lund.
Han satt i väntrummet och hade inte utbytt ett ord med Laura Odeberger. I ögonvrån ser hon plötsligt något som flimrar förbi. Hon får ett slag i nacken och faller ihop.
– Han hamnar över mig, jag kan inte röra mig. Jag bara håller mig om huvudet. Jag kommer bara ihåg fragment. Han bara fortsatte slå. Han virade in sin vänstra hand i min hästsvans och bara slog, säger hon.
Säkerheten på akuten i Malmö har varit en fråga som diskuterats i flera år. För ett drygt halvår sedan stoppade Arbetsmiljöverket ordningsvakternas ensamarbete efter flera allvarliga incidenter.
Sydsvenskan har tagit del av hundratals ordningsvaktsrapporter från sjukhusområdet i Malmö mellan 2014 och 2016 och fått en inblick i en värld där hot och våld nästintill hör till vardagen.
Det som skedde med Laura Odeberger är dock den allvarligaste händelsen.
Enligt rapporten försökte flera sköterskor förgäves få bort gärningsmannen. Laura Odeberger beskriver honom som 190 centimeter lång, uppskattningsvis 120 kilo tung.
– Jag kommer ihåg att en kollega gav sig på honom och skulle ta bort hans hand. Jag kommer ihåg paniken i hennes röst när hon inte lyckas få bort honom. När jag drömmer mardrömmar idag hör jag henne: ”Laura Laura, jag kan inte, jag får inte bort honom. Det går inte”.
Det är ordningsvakten som får bort patienten. Efteråt gör mannen motstånd och flera väktarkollegor som kommit till platsen får hjälpa till att hålla patienten nere. I sin vänstra hand har mannen en stor del av Laura Odebergers hår. Och en peang – ett saxliknande föremål.
– Förmodligen har han blivit virrig och virat in handen med peangen i mitt hår och slår med den andra i stället för att ta peangen i den och hugga mig, säger Laura Odeberger.
Hon hyllar ordningsvaktens ingripande. Han har räddat hennes liv, menar hon. Hon har svårt att se hur man kan förebygga det hon blev utsatt för.
– Det är ju lite lotteri. Väntrummet är propfullt, både ute och inne och vi har ingen koll på vad som finns där, säger hon.
Laura Odeberger tycker att ordningsvakterna behövs på akuten.
– Vi kan aldrig skydda oss helt. Då är det desto viktigare, som jag känner det, att det finns någon som verkligen kan hjälpa en nu. Inte om tio minuter, inte om en kvart, utan nu.
Eva Nyström, som är kollega till Laura Odeberger, har varit ett stort stöd för henne.Bild: Hussein El-alawi
Laura Odeberger älskar sitt jobb. De snabba mötena med olika sorters människor, att ingen dag är den andra lik och att man gör skillnad. Efter händelsen försökte hon jobba ett fåtal dagar, men det gick inte. Sedan dess är hon sjukskriven.
Hon får ångest av att åka buss med många människor. Om hon går och fikar på stan vill hon ha bra uppsikt över rummet för att känna sig trygg. Och även om det blivit bättre kan hon ha svårt att hålla en röd tråd. Hon kan tappa bort sig mitt i ett resonemang. Efter händelsen har en granne frågat Lauras barn om hon fått Alzheimers.
Hon har förlorat mycket pengar på att vara sjukskriven, har konstant huvudvärk och måste sova upprätt. Och hon – som jobbat med människor i hela sitt liv och "varit med om det mesta" – har för första gången tappat tilltron. Hon är misstänksam mot män som är i ungefär samma ålder som mannen som attackerade henne.
– Det mest tragiska är att man tappar sig själv. Gamla Laura finns inte. Det är fruktansvärt hemskt. Den människan som inte tyckte något var jobbigt, hon finns inte som det är nu. Hon kommer igen – jag lyssnar på min psykolog, hon kommer igen – men jag saknar mig själv, säger hon.
Händelsen är polisanmäld och Laura Odeberger vill gå vidare med händelsen rättsligt.
– Inte för min skull, för det som har hänt mig har redan hänt mig. Men man kanske kan rädda någon annan, för en dag kanske han slår ihjäl någon.
Inledningsvis rubriceras händelsen som våld mot tjänsteman, men det kan komma att ändras.
– Är det så besinningslöst våld som har använts mot henne, där det bara pucklas på, så ligger det nog i att det kommer rubriceras till grov misshandel eller grovt våld mot tjänsteman, säger Kjell Westerberg, förundersökningsledare vid Malmöpolisen.

Hot, narkotika och stök

De ordningsvaktsrapporter som Sydsvenskan tagit del av från akuten i Malmö från de senaste två åren vittnar om olika typer av incidenter.
I mars i år skulle en ordningsvakt och två väktare ingripa mot en man som hade narkotika med sig in på en toalett på barnakuten. Mannen puttar bort ordningsvakten två gånger och sträcker sig mot en påse han har med sig på toaletten. Enligt rapporten försöker mannen bita ordningsvakten och hotar honom. Mannen försöker också sträcka sig mot sin högra jackficka. Efter att de brottats med mannen i två till tre minuter lyckas de fängsla honom.
När polisen anländer så hittar de två knivar och en skruvmejsel i påsen mannen sträckt sig mot. De hittar också två knivar i mannens högra jackficka.
I en annan rapport beskrivs hur en sjuksköterska ska ha blivit hotad att av en man som säger att han ska ”sticka en kniv” i henne.
Vissa händelserapporter är mindre dramatiska: i en beskrivs hur en anhörig till en patient sagt åt en sjuksköterska att han ska ”knulla din mamma”, i samband med att han blivit tillsagd att lugna ner sig när han blivit förbannad på att en godismaskin inte fungerade.
Flera rapporter beskriver hur personer brukar narkotika eller är narkotikapåverkade i akutens lokaler och många gånger har folk avisats av ordningsvakter då de varit berusade eller hotfulla.
Ordningsvakter har rätt att avvisa personer från offentliga platser om de uppfattar dem som ordningsstörande, en rättighet väktare inte har. I de rapporter som Sydsvenskan läst har som mest 42 personer avvisats under ett och samma arbetspass – 40 för ordningsstörning enligt polisparagraf 13 och två män då de var aggressiva och ”märkbart påverkade av något berusningsmedel”.
Även om det hör till ovanligheterna att så pass många personer avvisas av ordningsvakter under samma pass hör det inte till ovanligheterna att personer avvisas av ordningsvakter från akuten.
Gå till toppen