Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö FF agerar - vill förbjuda konstgräs i svensk fotboll

Malmö FF har tröttnat på konstgräs. Klubben har lämnat in en motion till Sef om att underlaget ska försvinna från svenska elitarenor. "Det är ett måste om svensk fotboll ska närma sig Europa", säger MFF:s ordförande Håkan Jeppsson.

Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson.
Det är Sportbladet som skriver om Malmö FF:s inlämnade motion, som kommer att diskuteras när Föreningen svensk elitfotboll, Sef, har medlemsmöte i Stockholm nästa vecka.
I den skriver MFF att konstgräs ska förbjudas på svenska elitarenor. Enbart naturgräs eller hybridgräs vara tillåtna i våra högsta serier.
Håkan Jeppsson bekräftar uppgifterna för Sydsvenskan.
- Malmö FF har alltid drivit denna fråga, vi är en naturgräsförening och tycker att fotbolls ska spelas där, även om vi blivit bättre på att spela på plast. Sen det ett årsmötesbeslut från den 8 mars att vi ska verka mer aktivt för detta än tidigare. Och nu har vi steppat upp arbetet, säger MFF:s ordförande.
Håkan Jeppsson berättar att Malmö FF inom sportchefsgruppen i Sef jobbat hårt med frågan.
- Vi känner att det finns en positiv syn bland de flesta där att vi ska ha naturgräs. och nu har tidpunkten kommit för att ta nästa steg i processen dit, säger han.
Malmö FF:s huvudargument till att stoppa konstgräs är två. Det första är att man anser avståndet mellan allsvenskan och Europa ökat.
- Målsättningen i svensk fotboll är att vi ska närma Europa och lyfta rakningen. Då kan vi ju inte ha en fotbolll som avviker allt mer från de stora ligorna. Ska vi hålla jämna steg och utvecklas måste vi spela på samma villkor.
På vilket sätt tycker ni att vi tappar mot Europa på grund av konstgräset?
- Vi känner oss ganska övertygade att så är fallet. Men vi vill förstås fördjupa analysen, för att få reda på om det stämmer. Men bortsett från våra framgångar har inget annat lag i Sverige närmast sig i Europa. Så plasten har i alla fall inte hjälpt oss.
MFF:s andra argumentet handlar om skaderisken.
- Eftersom både natur- och konstgräs tillåts skiftar underlagen mellan matcherna hela tiden och det anser vi ökar skaderisken. Vi har ju problem med de här skiftena. Framför allt för spelare senare i karriären. Rasmus Bengtsson är en sådan, och Markus Rosenberg har haft stora problem.
Hur snabbt vill ni att konstgräset ska försvinna?
- Tycker man om naturgräs är man ju lite som ett barn med födelsdagen, man kan inte vänta. Men det är klart att man får våra realtisk och ge klubbar och kommuner en chans att ställa om.
Men att sportchefsgruppen inom Sef är positiv är en sak. En helt annan att få berörda kommuner och klubbar att göra en nödvändig ekonomisk satsning. I dagsläget spelar exempelvis nio av sexton allsvenskan lag på konstgräs.
Flera av plastklubbarna håller dessutom till i norra Sverige, där klimatet gör det svårt för naturgräs. Men Håkan Jeppsson ställer stort hopp till hybridgräset, som till större delen är naturgräs men innehåller en 25-procentig plastbindning i rötterna. Flera klubbar i Europa använder sig av underlaget.
- Hybridgräset är här för att stanna. Det är ingen billig produkt, men den håller normalt sett längre än konstgräs. Så det kan vara värt satsningen. Vi kommer själv att lägga hybridgräs på träningsplanerna bakom Swedbank Stadion, säger Håkan Jeppssson.
En invändning mindre konstgräsklubbar kan ha är ju att det är lätt för er i Malmö FF - med nästan en halv miljard i eget kapital - att säga?
- Jag förstår att det kommer att rendera diskussioner. Framför allt ekonomiska. Men vi gör detta för att vi måste se till svensk fotbolls bästa och göra prioriteringar.
Få koll på det senaste - följ Sydsvenskan Sport på Facebook.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen