Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

80-talisten: ”Motgångar är inte vår grej”

På arbetsplatser som präglas av 80-talister finns det anställda som tror på sig själva, är bekräftelsesökande och som ofta är mer lojala mot sin egen personliga utveckling än gentemot arbetsgivaren. – Vi är produkter av 90-talets valfrihetsexplosion, säger författaren Christian Albinsson.

Migrationsverket för i en internrevision fram detaljerade förklaringar om hur nyanställningen av ett stort antal 80-talister fått produktiviteten inom asylhandläggningen att minska.
Läs också Färre asylbeslut skylls på ”curlade 80-talister”
Läs också Facket kräver Migrationsverket på ursäkt
Det har uppmärksammats stort under det senaste dygnet, men är föga förvånande för Christian Albinsson, född 1981, som skrivit två humorfyllda böcker om 80-talister: "90-talister.se" och "Guldklockans tid är förbi".
– Det finns ingen 90-talist som är beredd att ägna sig åt skitgöra. Vi söker bekräftelser. Vi klarar inte av att ha en chef som talar om för oss vad vi ska göra, säger han.
Läs också M kräver ministern på förklaring
Läs också Migrationsverket: ”Våra medarbetare är inte curlade 80-talister”
När Christian Albinsson beskriver sig själv och andra 80-talister talar han hela tiden med glimten i ögat – om det nu är möjligt. Han beskriver 80-talister som en generation som vuxit upp med ett stort men bräckligt självförtroende.
– Motgångar är inte vår grej. De är inte lätta att hantera för oss som blivit curlade av våra föräldrar. Vi har vuxit upp i en tid utan krig och som tidigt lärde oss att Sverige är världstrea i fotboll.
Christian Albinsson.Bild: Privat
Enligt Christian Albinsson beror 80-talisternas starka men bräckliga självkänsla på att de blev allt mer vuxna under ett paradigmskifte där samhället gick från "tyst monopol-Sverige" till ett samhälle där unga svenskar trodde att de kunde bli vad de ville.
80-talisterna blev den första internetgenerationen. De fick fritt välja skola, teleoperatör och tv-kanal. De upplevde inte Gunde Svan som en idrottare från det svenska folkhemmet, utan som en programledare i reklam-tv.
– Vi blev förstörda av valfriheten. Vi trodde att vi kunde googla oss till erfarenhet. På arbetsmarknaden avskaffades hierarkierna. Vi var ointresserade av att jobba oss uppåt för att i slutändan belönas med en guldklocka. I stället tar vi steg uppåt, åt sidan, nedåt och uppåt igen.
Enligt Christian Albinsson är det sådana tendenser som präglar dagens arbetsmarknad där lärare, sjuksköterskor och asylhandläggare ständigt söker alternativa karriärvägar för att förverkliga sig själva och trissa upp sina löner.
– Just nu försöker regeringen ge lärarna högre status. Det passar som hand i handsken för oss bekräftelsesökande 80-talister. Vi tar lite ansvar, men ställer höga krav, säger Christian Albinsson.
– Det är ju vi som på jobbintervjuer frågar arbetsgivaren vad han kan göra för oss. Vi frågar inte vad vi kan göra för honom. Naturligtvis är 80-talisternas starka självförtroende till gagn på de flesta arbetsplatser. Det har lett till att företeelser som Spotify, Skype och Minecraft blivit globala fenomen.
– Det föds många spännande verksamheter i det nya Sverige. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett företag som Spotify har betydligt färre anställda än de flesta företag som man passerar längs E4 genom Ljungby, säger Christian Albinsson.
Själv är han stolt 80-talist, men är full av självironi när han beskriver 80-talsgenerationens särskilda egenskaper:
– Våra egenheter kommer sig av all den här jävla valfriheten. De är en följd av att vi har allt för många val. Det gör att vi aldrig blir nöjda.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen