Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ägaren gjorde allt för att förhindra hyresbluffen – ändå lyckades den

Hennes lägenhet hyrdes ut utan hennes vetskap – minst 23 gånger. När allt började kontaktade hon polisen. Ändå kunde bedragaren fortsätta.

Hon försökte varna. Ändå kunde mannen fortsätta att hyra ut hennes lägenhet och lura sammanlagt minst 23 hyresgäster.Bild: Peter Frennesson
Hon är tillbaka vid lägenheten på Köpenhamnsvägen i Slottsstaden som har stått i fokus de senaste dagarna. Så stannar hon till vid bostaden som hyresgäster har lurats att få hyra och sammanlagt betalat hundratusentals kronor för, i förskott.
– Det var verkligen min drömlägenhet. Men nu när jag tittar på den blir jag bara ledsen, säger hon.
För två år sedan flyttade hon in. Tvåan var perfekt med sin öppna planlösning och området gav henne en bra magkänsla. När 2016 kom flyttade hon ut för att bli sambo, men hon ville inte släppa sin lägenhet utan frågade styrelsen om tillstånd att hyra ut den.
Svaret blev positivt.
– Jag satte in en annons på Blocket, och fick 80 svar. Fem personer kom och tittade. Till slut bestämde jag med ett trevligt par som skulle hyra den. Men det var bara mannen som skrev på, minns hon.
Läs också 23 hyresgäster lurade att hyra samma lägenhet
Ett år skulle paret bo där. Men i början av juni ringde ordföranden i bostadsrättsföreningen henne. Han berättade att en kvinna från Växjö ville hyra lägenheten av mannen som flyttat in.
– Jag skrev till honom att det inte är lagligt att han hyr ut min lägenhet. Och om han bryter mot det måste han flytta. Han sa att han fått en lägenhet i Västra hamnen, inte hade råd med båda och fått panik.
Hon litade på honom och affären avstyrdes.
Men bara två veckor senare dök nya intressenter till lägenheten upp. Så i början av juli bestämde hon sig: Kontraktet måste sägas upp.
Hon ville också varna andra, men visste inte hur. Hon ringde polisen för att få råd, men uppfattade att hon inte kunde göra något utan bevis på att det hänt något. Hon kontaktade hyresnämnden som bara kunde råda henne att säga upp kontraktet, vilket redan var gjort.
Samtidigt knackade allt fler hyresgäster på dörren. Det gick upp för henne att några av dem också hade betalat en deposition till mannen. Ungefär 12 000 i förskott.
– Jag var hela tiden rädd att jag skulle komma dit och så skulle det bo någon annan i min lägenhet.
Läs också Lägenhetsbluffen växer: 33-åring jagad av både polis och kronofogde
I slutet av juli åker så lägenhetsägaren till polisen tillsammans med bostadsrättsföreningens ordförande. Hon är orolig för att fler ska bli lurade i takt med att hösten närmar sig då folk börjar jobb och studier på nya orter.
Men hon kan som ägare inte anmäla själva fuskuthyrningen. Det blir istället en anmälan om stöld, eftersom det har försvunnit saker från lägenheten, bland annat en nyckel, samt en anmälan om hot eftersom hon fått obehagliga mejl. Anmälningarna registreras den 26 juli.
I samma veva flyttar mannen ut. Det ingår i kontraktet att han ska städa men i ett mejl skriver han "Nej, jag städar ingenting det gör du! Tack."
– Allt var turbulent. Vi fick ställa in vår semester till Österrike och Kroatien för att ta itu med allt, säger kvinnan.
Och röran tar inte slut. I onsdags, en månad efter att hon varit hos polisen, dyker nio nya hyresgäster upp. Samtidigt. De har kommit för att hämta nyckeln till det de tror är deras nya hem. De blir förbannade och gråter när hyresbluffen går upp för dem. Några har sagt upp sina nuvarande bostäder och har ingenstans att ta vägen.
– Jag är verkligen ledsen för alla dem som har råkat illa ut här. Jag har verkligen gjort allt jag har kunnat.
Vad känner du idag?
– Helt ärligt. Min sambo sa att nu flyttar vi från det här landet där det inte går att skydda dig. Och så känner jag. Jag var riktigt rädd ett tag.
Tror du att det kan komma fler som vill in i lägenheten?
– Jag vet inte. Men det är klart, folk som inte bor i Skåne som inte har läst tidningen eller hört nyheten. De kan ju fortfarande gå på det.
Läs också Nu är det högsäsong för bostadsbedrägerier - så skyddar du dig
Flera av de tilltänkta hyresgästerna har polisanmält mannen. För lägenhetsägaren verkar det dock inte bli någon vidare process.
Den 9 augusti lade polisen ner alla hennes anmälningar. Hon tar fram beslutet ur väskan. Det står att "den misstänkte är åtalad, kommer att åtalas eller strafföreläggas för annan brottslighet". Det betyder att mannen misstänks för andra brott som ger högre straff än de anmälda brotten.
Som Sydsvenskan tidigare berättat är mannen också tidigare dömd för brott, bland annat för så kallade Blocket-bedrägerier. Han har nyligen även sagts upp av MKB från sin lägenhet i Västra hamnen.
Den försvunna nyckeln dök däremot upp. För en vecka sedan. Den kom med en hyresgäst som trodde han hyrt lägenheten och försökte flytta in. Men då var låset redan utbytt.
Gå till toppen