Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Alkoholfri öl – ja, det finns goda sorter

Blev det för mycket alkohol under sommaren? Känns övergången till hösten tung? Då är det läge att gå över till alkoholfria öl. De är fler och bättre än någonsin.

Att brygga gott öl med minimala halter alkohol är svårt. Alkoholen i sig smakar inte gott, men den bär med sig de åtråvärda smakerna och förstärker dem. Vill man dessutom ha fylliga öl krävs mycket malt, och ur maltsockret uppstår alkohol. Därför är lätta öl ofta tunna och vattniga.
Att brygga "alkoholfritt" – lagstiftningen sätter gränsen vid 0,5 volymprocent för den som vill kalla sitt öl alkoholfritt – kan göras på en mängd olika vis. Enklast är att spä ut med vatten. Nästan lika enkelt är att avbryta jäsningen med tidig pastörisering eller att helt enkelt vara von Anka-snål med malten.
Men det finns också mer komplexa och kostsamma metoder: man påverkar den naturliga processen genom att höja eller sänka temperaturen. Med varmare mäskning kontrollerar man dextrininnehållet. Eller så tar man fasta på att vatten och alkohol har olika fryspunkt, vilket gör att man kan separera dem.
I vilket fall: efterfrågan på alkoholfritt med rena och stora smaker har bättrat på utbudet. Bredden är långt större än för tio år sedan.
Priset på de allra bästa kan förstås ge baksmälla – dåliga starköl kostar mindre – men i gengäld dricker man sällan så många; fenomenet "mycket vill ha mer" är starkare när vi dricker starkare.
Drink'n the Sun (Mikkeller) 0,3%, 16:90 kr/33 cl Betyg: 5
Grumligt blekgul, mycket läskande ale med jästig doft men betoning på humle som ger massor av fruktiga toner: mango, söta gröna druvor. Grape i lång eftersmak. Innehåller vete.
****
Nils Oscar alkoholfri pale ale 0,4%, 15:90 kr/33 cl Betyg: 4
Gyllengul och mycket maltig. Doft av sirap och aprikoser i sockerlag – sådär – men överraskande smak med fin utveckling, där frukt samsas med torr choklad. Lång efterbeska.
****
Hallo, Ich bin Berliner Weisse (Mikkeller) 0,1%, 16:90 kr/33 cl Betyg: 4
Ljusgul och grumlig, med doft av citronskal, rabarber och aceton. Smak av lime och franskbröd. Söt för sin genre – detta är vuxensaft – men bara för sin genre. Innehåller laktos och vete.
****
Störtebeker Original 1402 Max 0,5%, 11:90 kr/33 cl Betyg: 4
Halmgult, örtkryddigt lageröl med tätt skum. Fylligt och lugnt i kolsyran. Inslag av honung, kummin och järn - framför allt i eftersmaken. Lite barskt. Ekologiskt.
****
Mariestad alkoholfri 0,5%, 10:90 kr Betyg: 4
Lejongul pils med maltig doft som av rågbröd och äppleskal. Maltig/syrlig smak: honung citron, äpplen. Stram, på gränsen till frän.
****
Nanny State (Brewdog) 0,5% 14:90 kr/33 cl Betyg: 3
Brewdogs alkoholfria var en sensation när den kom för cirka fem år sedan: extremtorr, generöst humlad och modern alkoholfri ale. Idag känns den enkelspårig. Smak av bittra örter, apelsinskal, mineraler och faktiskt salmiak. Med vete.
****
Weihenstephaner Hefeweissbier alkoholfri Max 0,5%, 13:90 kr/50 cl Betyg: 3
Grumligt brungult och mousserande veteöl. Doft och smak av bananskal, kryddnejlika, aprikos och ljust bröd. Fin munkänsla, men lite väl lätt i smaken.
****
Eriksbergs hovmästarlager 0,5%, 11:90 kr/33 cl Betyg: 3
Kopparfärgad och maltig, med doft av degig limpa. Lite stickig i kolsyran. Jordig smak, med inslag av muskotnöt.
****
Staropramen non alcoholic 0,5%, 12:60 kr/33 cl Betyg: 3
Gyllengul lättpilsner. Humle, sirap och rostat knäckebröd i doften. Mineralvattnig smak, fast man kan skönja pomerans och i den torra avslutningen en del örtkryddor.
****
Carlsberg non alcoholic 0,5%, 10:90 kr/33 cl Betyg: 1
Blekgul lager med doft av kalaspuffar. Smak av vitt knäckebröd och söt apelsinmarmelad med vanillinpulver och sacketter.
****
Estrella Damm NA 0,0%, 9:90 kr/33 cl Betyg: 1
Brungul lager, doft och smak av oblatgodis och citronpulver. Artificiell syra, potentiellt frätande.
High Wheeler (A Backyard Brew/Carlsberg Sverige) 0,5%, 12:90 kr/33 cl Betyg: 1
Försiktig doft som av besk ruccola och aprikosmarmelad på knäckebröd. Smaken är en explosion i sockerströaren.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen