Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Konst

Frågor från förr

Ur "Det okända", av Lars Embäck.Bild: Lars Embäck

Lars Embäck: Det okända, Sjöbo konsthall, tom 30/9.

Miljonprogram, lägenhet, uppväxt, Högsbo. I botten på Lars Embäcks tablåer av möbler och inredningsdetaljer ligger hans egna upplevelser. Men då andra finslipar sina minnen gör han tvärtom. Det är stämningar det handlar om, ett slags ekokammare av prydnadssaker och möbler. Hans tidstunnel är som att gå in i en dåtida lägenhet. Först in i hallen, så följer vi med till de andra rummen för att höra honom upprepa frågan om vad det var som formade just honom. Det finns nog inte något svar, men ändå, hatthyllan fylld med gitarrer, mattpiskare eller ansiktsmasker är ju också ett slags svar. I alla fall en molande känsla av att han har träffat något mitt i prick. En sorts trånghet med smithål ut ur en begränsande miljö för en ung människa.
Embäck undviker anekdoten, även om barndomsminnen har en tendens att bli just det. Anekdoten är en flykt in i det förflutna, han är mer intresserad av flyktvägarna därifrån. Gitarrerna och skåpet översvämmat av billiga porslinsfigurer var ju sannerligen ett slags drömmar bort.
Embäck trevar sig fram i minnenas geografi. Ett hörn är möblerat med målningar av stämband; stumma, men ändå vibrerande, berättar de om tystnad och tomhet.
Minnena är som bräcklig kristall, som knappt tål beröring. De drar sig undan, som i serien med små teckningar, oansenliga men ivrigt sökande; likt fingrar som trevar i de vaga hågkomsternas innersta.
Embäck rekonstruerar frågetecken från förr i den bästa installation jag sett av honom.
Gå till toppen