Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Jimmie Åkesson raljerade, hånade och förolämpade i sitt sommartal

Jimmie Åkesson ska åka på turné i storstädernas ”förlorade områden” i höst. I sitt sommartal på hemmaplan i Sölvesborg lovade han mer pengar till ”fattigpensionärerna” – och kallade statsministern för både hycklare och lögnare.

Bild: Emil Langvad/TT
Hamnplan i Sölvesborg är packat med folk.
Femtonhundra människor, kanske uppåt tvåtusen, uppskattar en av många poliser på plats.
Blåsippeflaggor fladdrar i vinden och till ”Sillabåten” vid kajen ringlar kön lång. Det här är Jimmie Åkessons folk, därom råder ingen tvekan.
Lillemor Marcus Jonsson har rest från Kalmar för att lyssna på sin hjälte och klätt ut sin stora svarta afghanhund i en SD-tröja.
– Han heter Benny. Han älskar Jimmie. Det gör vi båda två, berättar hon.
Christer Hoff, i svart Diesellinne och shorts, kommer från Mörrum.
– Jimmie är Sveriges framtid, slår han fast.
Lite längre bak bland åskådarna står Mikael Andersson med några kompisar från Ystad. Han bär en T-shirt med texten ”'Give 'em hell” – ett citat av Jimmie Åkesson.
Vem är det som ska få ett helvete?
– Alla de andra politikerna, tycker Mikael Andersson och lägger armarna i kors över bröstet.
De som bara sviker och ljuger, tillägger han. För det är bara Åkesson som säger sanningen. ”Kung Jimmie”, som Mikael och hans kompisar kallar SD-ledaren.
– Jag hoppas han ska snacka om alla jävla problem. Tafsarna, bilbrännarna och hela flyktingströmmen.
Sedan regeringen och allianspartierna i vintras skärpte flyktingpolitiken har Sverigedemokraterna hamnat i medieskugga.
Efter 163 000 asylsökande i fjor har det under årets åtta första månader kommit knappt 20 000.
De andra partiernas omläggning har inte lett till något ras för SD i opinionen. Enligt en väljarbarometer från Ipsos skulle 18 procent rösta på SD om det vore val i dag – långt över valresultatet 2014.
Men SD har flyttat fram sina positioner ytterligare.
Nu vill partiet ha totalstopp för flyktinginvandring och möjlighet att riva upp permanenta uppehållstillstånd som getts på ”fel grunder”.
I Almedalen i juli lät Jimmie Åkesson som om han ville gå i krig.
De 53 problemområden runt om i Sverige som regeringen kallar ”utsatta områden” beskrev SD-ledaren som ”förlorade områden”. Dem vill han återta med en särskild polisiär insatsstyrka och undantagstillstånd – och med ett kulturellt erövringståg med folkdans och teaterpjäser om svensk historia.
Under SD:s två dagar långa ”Sommarfestival” i Sölvesborg – med dansbandet Dolbyz, gamle The Boppers-sångaren Peter Jezewski och Åkesson själv på elpiano i duon ”Bedårande barn” – avslöjar Jimmie Åkesson att han tänker dra på turné i höst.
Ja, inte som musiker, utan som partiledare.
Det är ett led i ”återtagandet” av ”förlorade områden” som Herrgården i Malmö, Biskopsgården i Göteborg och Husby i Stockholm.
– Jag vill ta del av de boendes upplevelser och känslor, säger han.
Enligt Åkessons stab är det ännu inte klart vilka områden SD-ledaren ska besöka. Frågan är kanske var han är välkommen.
Annat är det här på hamnplan i Sölvesborg.
Så fort Jimmie Åkesson dyker upp i vimlet, åtföljd av ett koppel Säpo-livvakter, går ett sorl genom publiken som snart övergår i applåder.
SD-ledaren är klädd i ljusa sommarbyxor, mörk kavaj och ljusblå skjorta. Han håller ett drygt halvtimmeslångt tal – fyllt av raljanta slängar och hån.
Bild: Emil Langvad/TT
Åkesson börjare med att propagera för att Sverige ska följa Storbritannien och lämna EU. För vem vet, annars kanske våra svenska OS-hjältar tvingas tävla under EU-flagg nästa gång.
– När tvingas våra svenska stjärnor och hjältar byta den blågula OS-dräkten mot en stjärnbeklädd mörblå? frågar sig SD-ledaren och belönas med flabb i publiken.
Åkesson hånar Miljöpartiet för att partiet tappat medlemmar och Annie Lööf för ett i hans tycke korkat utspel om bilbrännare. Han kallar Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé ”en liten lort”. Sen ger han sig på Stefan Löfven.
Enligt SD-ledaren är Löfven en ”hycklare” som påstår att det går bra för Sverige – trots att det finns hundratusentals svenska fattigpensionärer.
– Tänk på det nästa gång ni hör finansministern och statsministern skryta om hur bra det går!
Åkessons utspel för dagen är ett löfte att höja garantipensionen med 10 procent eller 795 kronor i månaden om han får makt att bestämma.
– Vi kommer inte att stödja någon regering som inte förbättrar fattigpensionärernas pension rejält, lovar Åkesson, utan att ge sig in på hur det ska finansieras.
I samma andetag pekar han ut Moderaterna och KD som sina drömpartners att regera tillsammans med – trots att Anna Kinberg Batra flera gånger tidigare avfärdat hans inviter.
Inte en enda gång under talet uttalar Jimmie Åkesson ordet ”muslim”. Det behövs inte. För här på hamnplan är han bland vänner.
De förstår vad han menar när han säger saker som: ”Människor kan rent fysiskt befinna sig här i Sverige, kanske till och med vara födda här, men mentalt och kulturellt befinna sig i en helt annan del av världen”.
Men det här med kulturer vägrar Stefan Löfven att ta på allvar, hävdar Åkesson.
– Stefan Löfven är en svikare!
Lillemor Marcus Jonsson, hon med afghanhunden, applåderar ivrigt. Åkesson har ju rätt, tycker hon.
– Äldrevården har ju fått stryka på foten för all invandring.
Både hon och Mikael Andersson, han med ”Give 'em hell”-tröjan, tycker det är rätt av SD att inte bara propagera för flyktingstopp, utan också för att dra in permanenta uppehållstillstånd för vissa.
– Istället för att ta hit kvinnor och barn tar vi hit en massa rika män. Fegisar som borde stanna hemma och försvara sitt land, säger Mikael Andersson.
Gå till toppen