Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Leo Spauls är gay utan glam

Leo Spauls har tidigare mest stått på teaterscenen. I veckan gav han ut sitt första musikalbum, sexspåriga "Allt det som är du".Bild: Martin Munthe
Låtar om homosexuell kärlek, utan ett uns av glamour, schlager eller disco?
Leo Spauls inspireras i­stället av musiker som U2, Håkan Hellström och John Grant.
– Jag attraheras av Grants låtskrivande, ofta med oväntade melodi­linjer och med utrymme för experimentella delar. Och så finns det en väldigt svart ironi i hans texter. Detta är en människa som har levt en hel del och inte drar sig för att berätta om det. Det finns ett ärligt tilltal, som ovanpå insikten att han är gay fick mig att känna ”det där vet jag inte om jag hört någon göra riktigt”.
Den ärligheten saknar Leo Spauls i nästan all musik som spelas i gaykretsar.
– Att sjunga rakt upp och ner om hur det egentligen är och hur världen ser ut – det är totala motsatsen till vad man är van vid där, för där är allting yta.
Han gav i dagarna ut sitt debutalbum: sex låtar som han spelat in i samarbete med Conny Wall. Minst fem av dem är i första hand kärlekssånger. "Vitt brus" handlar om att ta sin plats och vara sig själv, men är ingen renodlad kampsång den heller.
- Det är högst medvetet. Mitt liv är inte politik, mitt liv är jag och de människor jag har i min närhet. Det handlar om mänskliga värderingar, i grund och botten att hitta någon att leva med och ha ett bra liv med. Det i sig är vad alla eftersträvar. Sedan kan man behöva politiska påtryckningar, för att främja ett mer liberalt samhälle, men som artist är jag inte så intresserad av det. Jag vill berätta historier, utifrån ett kärleksperspektiv och hur man väljer att leva tillsammans med någon.
En av låtarna drar åt tidiga Roxy Music, men glamrock har han med åren fjärmat sig från.
– När jag fick höra The Ark tyckte jag inte det där var lika kul längre. Inom gayvärlden ser man det där överallt. Är du heterosexuell kan du leka med läppstift och allt möjligt, det blir häftigt, men om du är homosexuell måste du nästan gå åt andra hållet. Då måste du förstärka de delar av dig själv som är maskulina.
FLER AKTUELLA
Ellen Sundberg kastade redan på förra albumet in några rader som hon sjöng på svenska. I år går hon längre: "Favorite town", inledningsspåret på nya albumet "Cigarette secrets", är svenska åtminstone halva vägen. Favoritstaden? Det framgår inte, men musiken har hon spelat in och själv producerat i Woodstock. Bland medmusikerna finns inte bara bygdens Garth Hudson, från The Band, utan också Televisions Richard Lloyd.
Toni Holgersson tolkar sångpoeten Charlie Engstrand på sitt nya album "Nordic noir": en samling med nio sånger, där Holgersson själv står för själva musiken i en. Holgersson ser plattan som den sista i en trilogi, producerad från början till slut av sonen Dante Kinnunen.
Dalaplan ger ut singeln "Det blir inte bättre än så här", titelspår på kommande albumet.
Pelle Ossler medverkar som gitarrist på tyska Andrea Schroeders "Void lorem ipsum dolorem", producerat av Ulf Ivarsson. Utöver hennes eget band medverkar också Kristof Hahn från The Swans.
Andréa Jadeus är ledare för The Miracle Orchestra och har tidigare gett ut ett par soloalbum på engelska; det senaste, "Gender virus", kom 2012. På nya albumet "Håll ut!" låter hon både elektroniken och kabarépopen vila, till förmån för mer traditionellt singer-songwriter­stuk. Sjunger gör hon på skånska. Låtarna har uppseende­väckande titlar som "Vardagsallergi" och "Mantra för överkänsliga". Mantrat? "Det är inte mig det är fel på."
Adiam, tidigare känd som Adiam Dymott, bor sedan några år i Tyskland. Nya albumet "Black wedding" är, som titeln skvallar om, mörkare än hennes tidigare. Större delen har producerats av Dave Sitek från TV On the Radio, men vårens singel – "Dead girl walking", ett samarbete med Daniel Ledinsky som jobbat med Rihanna – ingår också.
Ingrid Michaelson ger ut "It doesn't have to make sense", uppföljaren till 2014 års album "Lights out".
Gå till toppen