Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Läsartext: Kritiken mot Fråga Lund har varit förenklad och ytlig

SVT:s programchef i Malmö Petter Bragée går i svaromål om Fråga Lund.

Petter Bragée, SVT:s programchef i Malmö.Bild: Malte Bragée
Jag är stolt och glatt överraskad över att 1,1 miljoner tittare valde ett program där fem smarta akademiker förklarar och diskuterar samtida forskning. Jag är också glad över den positiva respons programmet får från barnfamiljer och människor som inte söker sig till SVT:s övriga vetenskapsutbud.
Läs mer: Fråga Lund går bort sig i tokroligt flams
Men programmet har också mött kritik från exempelvis kulturskribenter och tidigare panelmedlemmar. Vi som gjort programmet läser allt och är självkritiska på några punkter. Vår skarpa panel skulle fått ännu större utrymme i programmet. Det kommer de också få i en eventuell ny säsong. Experterna briljerar i det som den akademiska världen ålagts att utföra och som kallas den tredje uppgiften – att förklara och popularisera vetenskapen.
Med detta sagt förvånas jag över mycket av kritiken mot programmet. Den är ofta varit lika förenklad och ytlig som själva programmet beskyllts för att vara. Kritiken har fokuserat på frågornas utformning och programledarens uttryck men helt ignorerat det som faktiskt är huvuddelen av programinnehållet, panelens svar och resonemang. När Kristian Luuk i ett kort inslag upplever berusning i en tryckkammare leder det till resonemang om hur alkoholen kom till Sverige, dess sociala funktion och effekter, samt hur det går att räkna ut berusningsgraden hos en mygga.
Läs mer: ”Fråga Lund” föraktar allt som andas seriositet
Den till synes "korkade" frågan varför inte en hamster går att para med en giraff leder till att det biologiska artbegreppet presenteras och diskuteras med förgreningar i oetiska medicinska experiment och konstaterandet att dinosaurier knappast kan återskapas då DNA svårligen kan bevaras i några omständigheter längre än fyra miljoner år. Vi får veta att vatten och avloppsystemen är den största anledningen till människans kraftigt förlängda livslängd. Och så vidare.
Fråga Lund är inte SVTs enda vetenskapsprogram. Vetenskapens värld, Kunskapskanalens utbud, Nobelbevakningen och inte minst nya "Vetenskapsstudion" med långa lågmälda samtal i SVT2 senare i höst är andra exempel. Med Fråga Lund i sin nya tappning vill vi göra en bred, rolig och inbjudande hyllning till kunskap och nyfikenhet.
Även tidigare inkarnationer av Fråga Lund har varierat i sin form. Senast det begav sig år 2000 var programmet direktsänt från en studio i Malmö.
Med full respekt för våra kritiker – jag är också orolig för mycket i vår samtid – nya Fråga Lund är inte ett tecken på tidens kunskapsförakt. Vår expertpanels briljans har alltid varit det viktigaste och formen är ett medel att förmedla innehållet. Den stora publik som tittade på nya Fråga Lund vittnar om att det finns en stor nyfikenhet på vetenskap i underhållande form. Att väcka den nyfikenheten är ett stort och fint uppdrag som vi på SVT har.
Petter Bragée, programchef SVT Malmö, ansvarig utgivare Fråga Lund
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Fråga Lund
Gå till toppen