Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Sofia Schlein: Segling är deras stora passion

Pappa Paul har seglat så länge han kan minnas och mamma Ann-Sofie semesterseglade under hela sin uppväxt. Inte undra på att parets döttrar också fallit helhjärtat för livet på havet.

I sommar har familjen Gaskell-Brown Gunnarsson seglat från Råås småbåtshamn till favoritresmålet Bohuslän.Bild: Tom Wall
Det var under äventyrliga former som familjen hämtade hem sin nuvarande segelbåt för åtta år sedan. Efter en semester i Frankrike gav de sig av med sin nya båt från södra Bretagne i riktning mot Sverige.
En resa som varade i flera veckor. Spännande men kämpigt, berättar Ann-Sofie Gunnarsson.
– Barnen var små, Klara var sex och Hanna var fyra, och det var långa seglingspass på 12 timmar. Medan jag hade fokus på barnen ansvarade Paul för seglingen, som är ganska hård på Atlanten. Det gäller att ta hänsyn till strömmar och tidvatten.
Ann-Sofies Gunnarssons intresse för segling väcktes redan under uppväxten i Kullavik, söder om Göteborg. Där blev det många semestrar till havs med föräldrarnas båt och senare begav hon sig ut på sin första tur på egen hand, med sällskap av några kompisar.
– Min kompis pappa var snäll nog att låna ut sin kölbåt till oss, så vi stack iväg helt själva. Men vi klarade av det mesta.
Även Paul Gaskell-Brown är en inbiten seglare - och har till och med bott på en båt under en period.
– Det bästa med segling är att det finns något för alla. Från att kappsegla på hög nivå och satsa stenhårt till att bara cruisa med familjen på Öresund över en helg. Man kan lägga det på olika nivåer.
Han deltar själv i olika tävlingar i solosegling, där han kappseglar helt på egen hand. Det längsta racet han seglat var för tre år sedan, en seglats på tusen sjömil, eller 185 mil.
Starten gick utanför Amsterdam och därefter gick färden upp till Bergen i Norge, över Shetlandsöarna och tillbaka till Bergen.
– Det är otroligt utvecklande och utmanande att segla själv. Både mentalt och fysiskt, säger han.
Med föräldrar som älskar havet och seglingen är det kanske inte så konstigt att döttrarna blivit hängivna seglare. Båda har gått seglarskola och tävlar nu med enmansjollar.
I juni deltog yngsta dottern Hanna, tolv år, i junior-SM för optimistjollar och satsar nu på att komma med i landslaget. Inför det väntar en hel del träning.
– Jag försöker åka ut två till tre gånger i veckan. Det är kul för man får ta hand om båten helt själv. Den är inte så stor så det är inte så mycket man behöver hålla koll på.
Storasyster Klara, fjorton år, har precis gått över från optimistjolle till zoom 8, en bredare enmansjolle med större segel.
– Det är inte heller en så stor båt så det är mycket action, säger hon.
Till hösten siktar hon på att delta i Grand Prix, sex kappseglingar utspridda över hela året.
– Zoom 8 är en liten jolleklass, det är kanske 30 till 40 som tävlar aktivt.
Men innan höstens tävlande drar igång för tjejerna har familjen sommarsemestrat i Bohuslän - ett favoritresmål. Där passade de på att möta andra familjer som också var ute på segeltur.
– Vi har seglat längs Bohusläns kust varje sommar i mer än tio år. Naturen där är unik. Den kvalar helt klart in bland de finaste ställena att segla på i Sverige, säger Paul Gaskell-Brown .
– Det är lite campingkänsla att segla på en sådan här båt. Det är ett enkelt liv och det är det jag tycker är så skönt, säger Ann-Sofie Gunnarsson.
Gå till toppen