Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Bokcykeln kommer lastad med miljö

En eldriven lådcykel fullproppad med böcker om miljö står parkerad på en gräsplätt i miljömärkt och återvunnen plast. Ekobiblioteket börjar sin rundresa från Stadsbiblioteket.

Ulrika Wedin har parkerat bokcykeln på Stadsbiblioteket.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lådcykeln, som senare även ska rulla runt till biblioteken i andra stadsdelar och ibland också kommer att synas på stan, är en del av satsningen Ekobibblan, där det också ingår föreläsningar, teaterföreställningar och andra aktiviteter med miljötema.
– Det här är ett samarbete mellan kommunens miljöstrateger och folkbiblioteken, ett bra sätt att komma ut, prata med folk och skapa intresse, säger Ulrika Wedin som är kommunens hållbarhetskommunikatör.
Den eldrivna lådcykeln har redan tidigare använts några gånger, och den fungerar bra för att locka nyfikna, säger Ulrika Wedin.
– Vi hade den på kulturnatten förra året, men nu ska vi verkligen komma ut med den. Det blir väldigt stor synlighet när vi kommer med cykeln, och alla vill se vad som finns i lådan.
Just nu är lådan tom. Böckerna har ställts fram i en liten hylla på det gröna konstgräset, under de vita moln som ingår i Stadsbibliotekets vanliga inredning.
– Det passar väldigt fint med molnen, jag blev glad när jag såg det, säger Ulrika Wedin.
Böckerna har valts ut i samarbete med personal från Stadsbiblioteket och köpts in med pengar från kommunens miljöanslag och Region Skånes miljövårdsfond.
– Det är en väldigt blandad kompott – lite fiktion med miljötema, barnböcker, ungdomsböcker, men också mycket fakta som anknyter till kommunens miljöprogram, exempelvis om hur man kan städa på ett klimatsmart, kemikaliesnålt sätt.
Ekobibblans cykel ska stå parkerad på Stadsbiblioteket till den 26 september, förutom när den deltar i Kulturnatten den 17 september och skördefesten i Stadsparken den 24-25 september.
Därefter ska cykeln ut på tur. Men åtminstone en del av rundturen får den miljövänliga bibliotekscykeln åka bil.
– Vi kanske kan cykla till de närmaste biblioteken, lite beroende på vädret. Och till skördefesten ska jag i alla fall cykla, säger Ulrika Wedin.
Gå till toppen