Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han får ta emot Skåne Music Award

Världshistoriens första Skåne Music Award gick till Nina Persson. Nu kan Dygnet Runt avslöja att årets pristagare blir den skånske gitarristen Göran Söllscher. "Jag lyfte lite från marken när jag fick höra detta. Jag var lika delar lycklig och förvånad", säger Göran Söllscher till Dygnet Runt.

Gitarristen Göran Söllscher.Bild: Oskar Martinsson
För lite över ett år sedan meddelade Musik i Syd att de tillsammans med Musikhögskolan i Malmö instiftat det nya årliga priset Skåne Music Award. Den första pristagaren blev The Cardigans-sångerskan Nina Persson som hyllades med en galakväll på Palladium i Malmö i september förra året. På scen stod då The Cardigans, Dollykollot och Motoboy.
Nu kan Dygnet Runt avslöja vem som blir prisets andra mottagare. Den skånske gitarristen Göran Söllscher kommer att ta emot priset vid en galakväll på Palladium den 28 november. Medmusiker och vänner kommer att leverera musikaliska hyllningar till Söllscher.
– Göran har en unik ställning i svenskt och internationellt musikliv. Hans strålande teknik i kombination med ett stort och varierat musikaliskt uttryck gör honom till en i bästa mening gitarrens mästare. Göran har under hela sin karriär varit Skåne trogen med sin bas i Vitemölla på Österlen. Svårt att hitta någon som bättre lever upp till att motta ett skånskt musikpris, säger Skåne Music Awards ordförande Martin Martinsson i en motivering.
Göran Söllscher fick sitt genombrott 1978 när han som 22-åring vann första pris i den franska gitarrtävlingen Councours International de Guitare i Paris. Idag snart fyrtio år senare är Söllscher en världskänd gitarrist som också är professor på Musikhögskolan i Malmö.
– Det är fantastiskt att han slog igenom så ung och har fortsatt hålla ställningarna som en av de ledande internationella gitarristerna. Han har förnyat gitarrspelet genom att ta fram en gitarr som är speciellt lämpad för att spela Bach på. Hans Beatles-inspelningar gav en ny bild av The Beatles musik. Han har skapat ett intresse för det klassiska gitarrspelet och gett en identitet åt den här regionen, säger Martin Martinsson till Dygnet Runt.
Martin Martinsson från Musik i Syd tillsammans med gitarristen Göran Söllscher.Bild: Oskar Martinsson
Göran Söllscher själv befinner sig i repetitioner när Dygnet Runt får tag på honom. Men han tar gärna en paus för att berätta om hur glad och tacksam han är för priset.
– Jag lyfte lite från marken när jag fick höra detta. Jag var lika delar lycklig och förvånad. Min första reaktion var att jag blev väldigt rörd. Jag ska göra mitt absolut bästa för att hedra den här utmärkelsen. Det känns verkligen som en belöning för alla år som jag varit ute och jobbat. Och för alla år som tänker fortsätta vara ute och jobba, säger Göran Söllscher.
Hur känner du för att bli hyllad vid en prisgala i Malmö i november?
– Det blir nog kul. Jag antar att det blir en rad överraskningar. Hade det varit en vanlig konsert så hade jag velat ha kontroll, men här får man ha kontroll över att inte ha kontroll.
Nina Persson stod själv på scenen förra året och sjöng.
– Ja, det är nog bäst att jag tar med en gitarr. Jag kommer att komma direkt från en utbildning på Malmö musikhögskola.
Du har haft en lång karriär. Var befinner du dig just nu i den?
– Just nu befinner jag mig i ett nyfiket skede där jag med väldig aptit letar nya uttrycksmedel och njuter av att det funkar så bra att spela. Jag har en massa idéer om musikalisk kommunikation och mitt sätt att spela. Jag har tagit en paus i skivinspelandet och vill på något sätt gå i mål med den jag är som musiker. Jag vill se hur långt jag kan driva vissa idéer och renodla mitt eget spel i lugn och ro utan att behöva tänka på att det ska vara kommersiellt. Det är en väldigt kreativ tid, säger Göran Söllscher.
Har du funderat på vad som skiljer dig från många andra musiker?
– Jag tror att jag är envisare än de flesta. Jag tänker tillbaka på när jag gick i högstadiet och cyklade hem på frukostrasten för att öva en halvtimme. Jag gjorde samma sak på Musikhögskolan och gör fortfarande samma sak. Blir det en stund över så sätter jag mig en stund och spelar. Jag har en sådan aptit och tycker att det är kul att spela. Det blir nästan roligare för varje år.
– Sen har jag haft förmånen att få göra ett tjugotal skivor för skivbolaget Deutsche Grammophon. Dessa skivor har sålt i över en miljon exemplar och har gjort att jag har kommit i kontakt med många andra musiker. Det har format mig som musiker. Gitarren är ett instrument som har en sådan bredd. Man kan spela hårdrock, blues, folkmusik, flamenco, klassiskt, sydamerikanskt, kompa Evert Taube och Bellman. Den utmaningen – att det finns så mycket man kan göra på sex strängar – är fantastisk, säger Göran Söllscher.
Vilka utmaningar känner du att du har kvar?
– Nästa höst ska jag göra min första egna turné i Kina. Det ska bli väldigt spännande. Våren 2017 ska jag ut på turne med gruppen The King’s Singers som har varit ute enormt mycket och det kommer att bli väldigt annorlunda, säger Göran Söllscher.
Skåne Music Awards prissumma på 100 000 kronor finansieras av Sparbanken Skåne. Priset utses av styrelsen för Skåne Music Award som utgörs av Martin Martinsson (Musik i Syd), Miriam Aida (sångerska), Julius Malmström (Nöjesteatern), Tommy Lindskog (Musikhögskolan i Malmö), Lisa Wall (Sveriges Radio), Ann-Marie Ekman (Palladium Malmö) och Magnus Månsson (Sparbanksstiftelsen Finn).
Håll koll på det skånska musiklivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen