Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Henrik Bredberg: Edina och Patsy vägrar curla barnen

Edina och Patsy. Snart på vita duken.Bild: Twentieth Century Fox
Nyheten om att ”curlade 80-talister” sänker effektiviteten på Migrationsverket har fått många att reagera. Inte oväntat.
Höga chefer inom verket har dementerat uppgifterna. De anser att de nyanställda 80-talisterna inte alls är bortskämda individer med problem att fatta beslut.
Men de som skrivit den interna revisionsrapporten har betonat att slutsatserna inte är deras egna. Omdömena kommer från 34 chefer och HR-folk inom Migrationsverket.
Tre asylbeslut på en vecka per handläggare på 90-talet har blivit ett beslut per vecka och anställd, och i rapporten sägs att det numera finns anställda ur "curlingföräldrarnas barnkullar i rullorna", personer som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit. Nu ska beslutsångesten ha blivit dem övermäktig …
Man kan tycka att debatten om curlade barn borde vara över vid det här laget. Redan när känslorna svallade i början av 2000-talet, i samband med den danske psykologen Bent Hougaards utspel, sades att curlingföräldrar måste släppa ut sina barn i livet, låta dem möta problem och motstånd. Lära sig ta beslut. Lära sig ta ansvar. Annars blir det jobbigt för dem som vuxna.
Kanske är det först nu, när de curlade barnen vuxit upp och fått jobb, som bekymren kommer upp till ytan.
Men frågan lever i högsta grad.
Curlandet har inte upphört. Än idag sopas det vitt och brett i svenska hem för att göra tillvaron smidig för barnen. Konflikträdda föräldrar ger nya generationer unga stor frihet och en känsla av att vara universums centrum. Något som kan komma surt efter.
”Motgångar är inte vår grej”, som 80-talisten och författaren Christian Albinsson uttryckte det i måndagens tidning.
Att fatta obehagliga beslut är kanske inte heller grejen?
Raka motsatsen till en curlingförälder lär bejublas från fredag.
Då är det svensk biopremiär för Absolutely fabulous – The Movie. Den kultstämplade tv-serien Helt hysteriskt med Edina och Patsy – två medelålders Londonkvinnor besatta av mode, kändisfjäsk och bubblig alkohol – har blivit långfilm.
Det livsnjutande men bedagade paret är gement elakt mot Edinas dotter Saffy, en skötsam, hänsynsfull och smart ung kvinna. De hånar dottern för att hon är präktigt nykter, tråkig, kall, bokläsande och till sin mammas besvikelse hetero.
Edina och Patsy är givetvis inga exemplariska vuxna. Men nog borde humorseriens överdrivna förlöjligande av dottern kunna inspirera föräldrar till förnyad diskussion om att hitta rätt balans i uppfostran.
För, som det ofta sägs, man kan inte älska sina barn för mycket. Men man kan ge dem för mycket service.
Gå till toppen