Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lund ska satsa på mänskliga rättigheter

Tillsammans med Raoul Wallenberg-inistutet ska Lunds kommun utveckla ett mer systematiskt arbete med mänskliga rättigheter, MR.
Tanken är att Lund tids nog ska kunna utnämna sig till en MR-stad.

I våras kontaktade Lundabaserade Raoul Wallberg-institutet, som arbetar med mänskliga rättigheter, Lunds kommun och föreslog att kommunen skulle besluta att bli en människorättsstad, MR-stad.
MR-städer finns i flera andra europeiska länder, men än så länge saknar Sverige MR-städer och Lund skulle kunna bli den första.
En MR-stad kännetecknas av att kommunen och andra aktörer arbetar för att på olika sätt se till så att mänskliga rättigheter skyddas.
Exakt vad det innebär i Sverige är dock inte fastslaget. SKL, Sveriges kommuner och landsting, har gett Raoul Wallenberg-instutet i uppdrag att ta fram kriterier för vad som utmärker en MR-stad. Som en del i det arbetet har institutet kontaktat kommunen.
På måndagseftermiddagen gav politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott tummen upp för kommunen och Raoul Wallenberg-institutet att samarbeta kring frågan och bland annat ta fram kriterier för en MR-stad. När detta är klart ska Lund pröva frågan om ifall kommunen ska utnämna sig till MR-stad.
Gå till toppen