Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmöitisk närvaro vid Stockholm Fashion Week

Ett märke öppnar pop-up-butik på Smålandsgatan. Ett annat märke visar sin SS17-kollektion på Berns salonger. "Det känns jättekul, särskilt eftersom det är lite svårare att vara baserad i Malmö", säger Per Fredrikson, en av grundarna till märket Séfr Séfr.

Det malmöitiska klädmärket Séfr Séfr visar sin senaste kollektion på Stockholm Fashion Week.Bild: Niclas Ekwall
Idag inleds Stockholms modevecka och på plats finns det hajpade modemärket Cmmn från Malmö/London som i veckan öppnar en pop-up-butik på Smålandsgatan.
Saif Bakir och Emma Hedlund träffade varandra när de pluggade mode i London för runt tio år sen. Efter att ha jobbat som designers för Kanye West så bestämde de sig för att flytta hem till Malmö och starta klädmärket Common. De utsågs 2013 till årets nykomling på Elle-galan. Nu heter märket sedan en tid Cmmn och paret är huvudsakligen bosatta i London, men har sitt svenska hem och kontor i Malmö.
– Vi visade vår kollektion för vår och sommar 2017 i London under modeveckan i juni, så nu vill vi göra något unikt i Stockholm. Vi öppnar därför en tillfällig butik och utställning för både vår höstkollektion och vårkollektion. Butiken som ligger på Smålandsgatan kommer att hålla öppet under hela veckan, säger Emma Hedlund till Dagens Industri.
Men Cmmn är inte det enda modemärket från Malmö som är på plats under modeveckan. Imorgon visar det Malmöbaserade herrmodevarumärket Séfr Séfr sin vårkollektion för 2017 på Berns salonger. De är en av åtta modevarumärken som valts ut för att delta på Swedish Fashion Talents modevisning.
– Det känns jättekul, särskilt eftersom det är lite svårare att vara baserad i Malmö, säger Per Fredrikson, som tillsammans med Sinan Abi äger och driver märket Séfr Séfr samt dess butik på Hamngatan i Malmö.
I januari 2016 lanserade de sin första hela kollektion och det var också då de debuterade på Stockholms modevecka. Kollektionen som Séfr Séfr visar upp på modeveckans andra dag hämtar inspiration från en helg i Skåne. Samtliga kollektionsbilder är tagna i skånska miljöer som Bokskogen i Malmö, strandremsan i Falsterbo och Alnarp i Lomma.
Vad är fördelarna respektive nackdelarna med att driva klädmärke i Malmö?
– Fördelarna är ju att man får vara ifred, utvecklas i egen takt och inte påverkas på samma sätt av vad alla andra gör. Nackdelarna är förstås att så mycket press och PR finns i Stockholm. Just därför är den här visningen så viktig för oss, säger Per Fredrikson.
Stockholm Fashion Week pågår till och med lördag den 3 september.
Gå till toppen