Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukhuset vill öka säkerheten - kan ta bort ordningsvakterna på akuten

För att öka säkerheten på akuten i Malmö funderar sjukhuset på att ersätta ordningsvakterna med väktare – som har mindre befogenhet att ingripa. Tanken är att det ska leda till färre konflikter. Men förslaget får kritik från flera håll.

Bild: Patrick Persson
Miljön på akuten på Sus i Malmö är stundtals fylld av hot och våld och det har blivit värre under åren. Förra året inträffade flera allvarliga incidenter och ordningsvakterna slog larm. Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion, och slog fast att ordningsvakternas arbetssituation var mycket utsatt - så pass att det infördes ett tvång om att jobba i par.
Samtidigt började ordningsvakterna använda skyddsvästar. Enligt huvudskyddsombudet på Transport var det på grund av en ökning av antal visiterade personer som hade på sig farliga föremål som knivar eller kanyler.
Läs också Arbetsmiljöverket kräver dubbla ordningsvakter på akuten i Malmö
Men sedan i våras har sjukhuset diskuterat att byta ut ordningsvakterna på akuten. Istället skulle i så fall väktare, som har betydligt mindre befogenheter att ingripa, jobba där. Argumentet är att det skulle kunna minska antalet konflikter och därmed förbättra arbetsmiljön.
Sydsvenskan har tagit del av flera hundra händelserapporter från de senaste två åren. De vittnar om en stökig och ibland livsfarlig miljö för de anställda.
Läs också Akutsjuksköterskan blev attackerad på jobbet: "Han bara fortsatte slå"
Enligt Hans Olsson, säkerhetschef på Sus, ersatte ordningsvakter väktare för några år sedan. Anledningen var att det skulle bli en tryggare miljö på akuten. Så har det inte blivit.
– Det kan bero på det har förändrats när det gäller hot och våld i samhället, säger Hans Olsson.
Men enligt honom kan det också bero på att ordningsvakter agerar annorlunda än väktare.
På vilket sätt skulle ordningsvakter kunna bidra till att stämningen blir mer hätsk än väktare?
– Ordningsvakterna agerar efter polislagen. Och polislagen har, som man kan uppfatta det, en skyldighet att agera i vissa situationer. Och den skyldigheten att agera har inte väktare. Det är det som är den stora skillnaden, säger Hans Olsson.
Stefan Andreasson är huvudskyddsombud vid fackförbundet Transport som samordnar väktare och ordningsvakter. Han håller inte med Hans Olsson i hans resonemang.
– Det kommer nog inte fungera alls. Som väktare får du inte lov att göra något. Det är ju envarsrätten, det är inget annat. Ordningsvakt är helt annorlunda, säger han.
– Det får stora konsekvenser. Vi kommer ju få se över hela rutinen och hur man ska jobba, men det kommer att bli ett klart mycket mer defensivt sätt att arbeta från vår sida eftersom man inte har samma utbildning eller lagstöd, säger Stefan Andreasson.
Inte heller Eddie Rosander, som jobbar som yttre befäl vid Malmöpolisen, är positiv till att byta ut ordningsvakterna mot väktare.
Tror du att det hade blivit skillnad på säkerhetssituationen om det hade varit väktare som var på plats istället för ordningsvakter?
– Ja, det tror jag absolut. De kan inte ingripa på samma vis och har inte samma befogenheter att göra det. Ordningsvakter är till för just de störningarna som kommer att vara där. Jag tycker att det ska vara en ordningsvakt, men jag har inte hört diskussionen och vet inte vem det är som funderar på detta överhuvudtaget, säger Eddie Rosander.
Enligt polisens egen statistik blir de kallade till akuten på Sus i Malmö i genomsnitt mer än en gång per dag. Fram till början av augusti hade de åkt dit över 300 gånger i år.
– Vi åker ofta på larm, att det blivit bråk. De har ordningsvakt på plats och det är ofta det går överfallslarm om bråk inne i väntrum och inne på akuten. De har en högre hotbild än vad andra avdelningar har, det tror jag helt klart, säger Eddie Rosander.
På ett annat stort sjukhus, Södersjukhuset i Stockholm, jobbar två ordningsvakter dygnet runt. Det samma gäller för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Stephanie Wichmann är huvudskyddsombud hos Vårdförbundet på Sus i Malmö, som företräder sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Hon vill avvakta och se.
– Det är ett förslag, men man har gjort en risk- och konsekvensanalys som man ska göra. Den ser bra ut, det är inget anmärkningsvärt med den. Men nu måste vi samverka innan något kan sättas i verket, säger hon.
Stephanie Wichmann jobbar själv på akuten på Sus och känner sig trygg.
– Vi har hur många utbildningar som helst. Våra chefer är på plats så fort något pyttelitet händer där. Vi har väktare där på sekunder, även ordningsvakter. Det tar inte ens polis en minut innan de är på plats, säger hon.
Hans Olsson är tydlig med att inget beslut är taget i frågan, som enligt honom har diskuterats bland ansvariga på akutkliniken, säkerhetsenheten på Sus och bevakningsföretaget Avarn.
– Hur mycket de olika delarna påverkar varandra vet vi inte för tillfället utan vi håller på att kika på det och ser om det möjligen skulle kunna bli bättre med väktare istället för ordningsvakter. Eller så konstaterar vi att det inte blir det, då fortsätter vi med ordningsvakter. Det är en fråga som diskuteras lite fram och tillbaka, säger han och tillägger att det finns många andra säkerhetsåtgärder på akuten – välutbildad personal, kameraövervakning, direktlarm till polis samt katastroflåsning.
Skillnaden mellan ordningsvakt och väktare
En ordningsvakt har vissa polisiära befogenheter. Hen får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter utbildas och går under polismyndigheten. Väktare, å andra sidan, har samma befogenheter som gemene man och får endast gripa en person som begått ett brott med fängelse på straffskalan, som påträffas i brottsögonblicket eller när hen försöker fly från ett begånget brott.
Gå till toppen