Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Han skämtar om det mellan benen

Privat är Hannes Pettersson ganska tyst och tillbakadragen. På scen skämtar han om vad han har mellan benen. På fredag tävlar Staffanstorpsbon på Lund Comedy Festival för att föra ut ett budskap om transpersoner.

"Jag har ett unikt material som inte så många andra skämtar om. Och jag verkar försiktig och snäll. Det kan nog väcka sympatier hos publiken" säger Hannes Pettersson om sina chanser att vinna tävlingen Grand Comedy Slam.Bild: Folktandvården Skåne/Anagram
För ett år sedan gick Hannes Pettersson en kurs i stand up. Detta trots att han alltid sett sig själv som tyst och tillbakadragen. Men på fredag medverkar han i sin första humortävling.
– Jag känner att jag har vettiga saker att komma med. Saker som så många inte skämtar om. Humor är ett rätt avväpnande sätt att föra fram ett budskap, säger han.
Budskapet handlar om hur det är att leva som transperson. Att genomgå behandling och möta omgivningens reaktioner. Han har själv genomgått en könskorrigering till man och med lite distans till processen känner han att det går bra att skämta om det.
– Jag kände att jag behövde bearbeta det på något sätt och det funkar bra att göra det med hjälp av humor. Och efter det jag har varit med om har jag en hel guldgruva av material. Jag tror att jag skulle kunna bygga en hel show kring hur man kan bli bemött av omgivningen som transperson.
Klassikern är när någon frågar om vad han har mellan benen. Hannes Pettersson har vridit och vänt på frågan och undrar själv hur det kan komma sig att någon är så nyfiken på att veta.
– Jag har kommit på att en av de få tillfällen när könsorganets utseende har betydelse är när man ska sätta in en kateter på någon. Är det det de vill?
Sedan två år tillbaka bor Hannes Pettersson, ursprungligen från Säffle, i Staffanstorp. Han ville bo nära Malmö och Lund och hittade bostad där. Till vardags jobbar han som medicinsk sekreterare. Filar på sina skämt gör han hittills bara på fritiden.
Inför Lund Comedy Festival har han medverkat i serien "The next big humorstjärna" som sänds på Youtube. Hannes Pettersson är en av fyra adepter som drillas i humorkonst av Nour El Refai och Kristoffer Appelquist. Serien har gett Hannes Pettersson scenvana, men också många bra tips.
– I början kunde jag vara nervös i flera timmar innan. Nu kommer det bara precis innan jag går upp på scenen. Och det har verkligen utvecklat mig som komiker. Jag har fått bekräftat sånt som jag har gått och funderat på. Om det verkligen är okej att skämta om att jag är transperson. Det är klart att det är.
På fredag tävlar Hannes Pettersson i tävlingen Grand Comedy Slam, som är en del av humofestivalen i Lund. Målet är givetvis att ta hem segern, men det viktigaste är ändå att nå fram med sitt budskap.
– Jag vill strida för mer acceptans för transpersoner. Att normalisera. Jag vet själv hur det var att växa upp som transsexuell utan några förebilder. Det är bra att vi syns i kultur och media.
Gå till toppen