Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Iran ska hjälpa par att bli gravida

Iran tampas med ökande infertilitet.
Den allt sämre luften har delvis fått skulden för en ökande ofrivillig barnlöshet i Iran. Nu meddelar landets regering att alla par som har svårt att få tillökning kommer att få ekonomisk hjälp med fertilitetsbehandlingar. Det handlar om omkring två miljoner par, enligt vice hälsominister Mohammad Aghajani.
Den statliga försäkringen kommer att täcka 85 procent av kostnaderna. Sammantaget har regeringen avsatt motsvarande 255 miljoner kronor för projektet.
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei har efterlyst insatser för att öka befolkningen, bland annat har förebyggande metoder som vasektomi förbjudits. I en studie från 2012 konstaterades att omkring en femtedel av alla iranska par inte blivit gravida efter ett års försök, vilket är en högre siffra än genomsnittet i världen.
TT-AFP
Gå till toppen