Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konsthögskolan i Malmö kan tvingas flytta till Kemicentrum i Lund

Malmö stad har presenterat två förslag för hur konsthögskolan ska kunna stanna i Malmö. Men förslagen går inte att genomföra i tid på grund av lagen om offentlig upphandling. Därför har Lunds universitet kommit med ett eget förslag – att konsthögskolan flyttar in på Kemicentrum.

I juni genomförde studenterna vid konsthögskolan en aktion för att skolan ska få stanna i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Malmö stad står inför en akut skolbrist, och har gjort klart att man behöver bygga om konsthögskolans lokaler till en grundskola. Sedan tidigare finns det planer på att bygga ett nytt gemensamt campus för konsthögskolan, teaterhögskolan och musikhögskolan – förmodligen i Nyhamnen. Men eftersom Malmö stad behöver ha tillgång till Mellersta Förstadsskolan (som konsthögskolan hyr idag) redan nästa sommar, kommer man inte att hinna bygga klart det nya campuset i tid.
Konsthögskolan måste alltså flytta till "tillfälliga" lokaler, där de kommer att husera till åtminstone 2023, då det nya campuset förhoppningsvis står färdigt. Frågan är bara var?
Igår hölls ett möte på konsthögskolan, där Malmö stads stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson presenterade två alternativ:
1. Konsthögskolan hyr in sig i en annan fastighet i Malmö. Olika fastigheter diskuterades, men Christer Larsson vill inte nämna vilka, för att undvika spekulation.
2. Konsthögskolans verksamheter delas upp mellan teaterhögskolans lokaler i Mazettihuset, fastigheten på Friisgatan där bland annat biografen Panora och Malmö stadsarkiv huserar, och båghallarna på Norra Sorgenfri, där ett nytt bostadsområde just nu håller på att byggas.
Men båda förslagen underkändes av Solfrid Söderlind, dekan vid konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet. Anledningen? Lagen om offentlig upphandling.
– Vi är en statlig myndighet och om vi ska hyra in oss hos en ny hyresvärd så måste vi göra en offentlig upphandling. Och det kommer vi inte att hinna om vi måste lämna de nuvarande lokalerna i juni nästa år. Även om vi får förlängt några månader så kommer det inte att gå, eftersom lokalerna dessutom måste byggas om, säger hon.
Enligt Solfrid Söderlind har Lunds universitet endast ett nyttjanderättsavtal med Malmö stad när det gäller konsthögskolans lokaler. Skillnaden mot ett hyresavtal är att Malmö stad inte är juridiskt skyldiga att hitta en ersättningslokal.
– De vill hemskt gärna hjälpa till, och det är ju viktigt för Malmö att konsthögskolan är kvar. Men nu är läget sådant att vi inte kommer hinna att göra en upphandling, säger Solfrid Söderlind.
Vid gårdagens möte hade representanter från LU Byggnad, som ansvarar för universitetets lokalförsörjning, tagit med sig ett eget förslag: Konsthögskolan skulle temporärt kunna flytta in i Kemicentrum i Lund – en fastighet som står delvis outnyttjad idag.
– Kemicentrum skulle kunna rymma hela konsthögskolans verksamhet i en fastighet, och det är ett viktigt kriterium för att verksamheten ska kunna fungera, säger Solfrid Söderlind.
– Inget är bestämt ännu, vi arbetar fortfarande med flera alternativ. Men avtalet måste sägas upp inom senast en vecka, och då är det väldigt bråttom.
Konsthögskolans studentrepresentant beskriver en flytt till Lund som "katastrofal". Hur ser du på det?
– Det är ju inte så att vi väljer det vi helst vill. Jag förstår en student som vill vara kvar i Malmö. Men lagen om offentlig upphandling kan vi inte bryta. Sen är ju avståndet mellan Malmö och Lund som mellan Bromma och Kungsholmen. Om du går på en skola i London skulle du pendla kanske två timmar per dag. Jag har lite svårt att förstå det där.
Gertrud Sandqvist, rektor vid konsthögskolan i Malmö, bekräftar att lagen om offentlig upphandling sätter käppar i hjulen för Malmö stads förslag. Men hon hoppas ändå på en lösning.
– Alla parter vill att skolan ska stanna i Malmö. "Mazettiförslaget" tycker vi är ett bra förslag, det kan vi leva med.
Förhandlar ni med Malmö stad om att stanna kvar längre i era nuvarande lokaler, för att få tid till den offentliga upphandlingen?
– Det är det som är knäckfrågan. Jag kan inte hjälpa dig på den punkten. Jag kan bara säga att vi hoppas kunna komma med positiva nyheter om ett par veckor.
Hur ser du på förslaget att flytta konsthögskolan till Lund?
– I sista ögonblicket kom Lunds universitet med ett förslag om väldigt oattraktiva lokaler i bortre delen av Lund. Det är det sista alternativet vi vill tänka på.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen