Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges roligaste stad ligger i Lund

Karnevaler. Spex. Falstaff, fakir. Helt apropå-gänget. Varanteatern. Hipp hipp. Standup.
Humor finns och har funnits i många varianter i Lund.
Men hur ser dess rötter ut? Och kan man tala om en speciell Lundensisk humor?

Hans Alfredson i studentspexet "Djingis Khan" 1954.
Såhär inför årets upplaga av Lund Comedy Festival, start denna onsdag, går det lätt att slå fast att Lund är Sveriges roligaste stad.
Möjligen är detta inte en sanning i alla läger. Men frågan är väl ändå om inte denna stadsbildning har producerat flest komiker och skratt i landet. Åtminstone räknat per capita.
Praktiskt taget all humor som i dag förknippas med Lund har en anknytning till universitetsvärlden och det akademiska livet. Det är ganska talande att till och med Bröderna Lagerstål utvecklade sin fullständigt originella, improviserade bondkomik inom Radio AF:s väggar.
Den som nu känner en lust att dyka ned i Lundahumorns djupa källarvalv kommer att finna många svar i boken "Humor i Lund" (utgiven 1999 på Historiska media, med Patrik Meurling som redaktör).
En rad författare och humorproffs ger svaren. Här får man bland annat veta hur det stod till med komiken i Lund på Esaias Tegnérs tid (den blivande biskopen var en rolig rackare som också på olika sätt satte sin prägel på det framväxande förenings- och sällskapslivet).
AF-borgens betydelse som samlingspunkt och mötesplats för olika projekt, och detta över studentnationsgränserna, lyser klar. Liksom Thomanders studenthems liknande roll som plantskola, i mindre personskala, men oerhört produktiv.
Uarda-akademien tog med sin ordbok ordbildningskonsten till nya höjder (partikel = gruppsex, ursinne = punktlighet, fasansvärd = mindre vanligt jaktvapen). I "Humor i Lund" framlyfts också de färgstarka individernas betydelse som inspiratörer och humorspridare: Piraten, Sam Ask, John Tandberg, Cilla Ingvar, Waldemar Bülow och Folke Spuling Lindh, med flera.
Aha-insikter får man flera. Många skribenter beskriver på varsina håll hur viktig Falstaff, fakir (Axel Wallengren 1865-96) varit för det allmänna humorklimatet i stan, med sina parodier, handböcker, översättningsövningar och poetiska skrifter. Fakirens komiska grepp går igen än i dag.
En annan centralgestalt är förstås Hans Alfredson. Inte minst viktigt var hur Alfredson och hans medförfattare till spexet "Djingis Khan" (1954) förvandlade kultur för en akademisk elit till något för gemene man, med "Härjavisan" ("Nu ska vi ut och härja") som det givna exemplet på den nya stilen.
Här hittar man en nyckel till succéerna för senare tiders Lundahumorister. Lyckas man skapa humor som på samma gång är intelligent gjord, mångbottnad, lätttillgänglig och direkt når man långt utanför både Stadsparksvallen och Norra ringen.
Lund må vara speciellt roligt. Men finns det någon speciell Lundensisk humor? Vi frågade runt.
Fritte Fritzson.Bild: Erik by Erik
Fritte Fritzson, komiker och arkitekt som tillbringade studentåren i Lund:
– En lite fabulerande och nyfiken humor, parad med en touch av "avadå". I Lundahumorn finns också en etablissemangskritik, inte minst när man härifrån betraktar rikets centrum.
– Det verbala står högt i kurs inom Lundahumorn, liksom improvisationskonsten. I Lund finns det många sammanhang där man kan öva sig.
Anna-Lena Brundin.Bild: Jan Sigurd
Anna-Lena Brundin, Lundafödd komiker och skådespelare:
– Mycket ligger i det studentikosa och i språket. Sättet att betona ord, rappt. Sten Broman har varit stilbildande, med formuleringar som "att äta surströmming är som att äta sill på dass".
– Jag har släktingar som när de ska vara roliga härmar det akademiska sättet att prata och det bromanska uttalet: "alldeles ypperrrligt", "synnerrrligen grrraverande".
Claes Virdeborn.Bild: Ulf Ryd
Claes Virdeborn, inte endast tandläkare utan även komiker och vissångare, medförfattare till ett kapitel i antologin "Humor i Lund":
– Lundahumorn bygger en hel del på kontraster och absurditeter. Här finns en tillåtande attityd och ett stort spann mellan vad som uppfattas som roligt, från akademiska spetsfundigheter till att man kan säga "röven" och folk tycker att det är kul.
– I stan finns ett stort kunnande och en massa scener och det är högt i tak. Sammantaget en bra grogrund för humor.
Sanna Persson Halapi.Bild: Christina Ottosson
Sanna Persson Halapi, komiker och skådespelare:
– Jag tror att det finns en speciell sorts humor som uppstår i många studentstäder. I till exempel England har ju hur många komiker och humorister som helst börjat i antingen Oxford eller Cambridge: Monty Python, Rowan Atkinson, Sacha Baron Cohen, med flera.
– AF-borgen är ett fantastiskt ställe som också har bidragit till all humor som funnits och finns i stan. En plats med högt i tak, där man får lov att prova sig fram. Karnevalerna har såklart också gjort sitt, liksom spexen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen