Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Max Wiman: Analys: Vilken del har uppgifterna om en förlust på 25 miljoner?

Ett lugnt transferfönster, ser ut att sluta i rena stormen för Malmö FF. Många supportrar undrar nu om det allsvenska guldet håller på att blåsa ut ur det ännu öppna fönstret.
Vidar Örn Kjartansson är uppenbarligen i Israel - bildbevis upplagt på israeliska siten "Sport 5# och i augustinatten jobbar Pa Konates agent intensivt på en flytt till Italien.
Det här är affärer som möjligen har flera bottnar och en av dem är faktiskt ekonomisk.
Malmö FF har som bekant ett gigantiskt eget kapital efter de två åren i Champions League, men det handlar också om att ha en ekonomi i balans i vardagen. Trots ökande sponsorintäkter och goda publiksiffror, så tycks inte så vara fallet. Inga internationella matcher i sommar (Wolfsburg gav inga pengar), är ett ostoppat hål i kassakistan.
Sydsvenskan har fått uppgiften att MFF kan landa på ett underskott på 25 miljoner kronor den här säsongen. Nya uppgifter under måndagen säger att det är order på besparingar inte minst i de sportsliga leden i MFF.
MFF gick in i 2016 med en trupp som blev större än tänkt och som egentligen var rustad för Europaspel. Även om intäkterna från ett möjligt sådant inte var inräknade i budgeten, så påverkar det resultatet, inte minst eftersom MFF gjort stora amorteringar och investeringar genom att köpa loss hela stadion.
Det egna kapitalet är som sagt ofantligt, men målet är att ha en löpande ekonomi i balans. Några större spelarförsäljningar har MFF inte gjort hittills i år, däremot investerat ytterligare i truppen.
MFF har naturligtvis inga ekonomiska problem, oerhört långt därifrån, men stora förluster är inte en bra signal ändå. Framför allt inte om de sportsliga resultaten inte kommer.
Utan tvivel är pressen stor på MFF att spela hem allsvenskan 2016. Pressen blir än större om man nu säljer allsvenskans skyttekung i spurten. Alternativen finns naturligtvis just nu i truppen - Markus Rosenberg och Alexander Jeremejeff är inget dåligt alternativ med Jo Inge Berget som backup. Men varken Rosenberg eller Berget har producerat mål i väntad utsträckning i år.
Och man vågar ju knappt tänka tanken på vad som skulle ske om Markus Rosenberg drar på sig en skada.
En försäljning av Pa Konate skulle knappast skada truppen i nuläget, mer vara en bra ekonomisk affär.
En försäljning av Vidar Örn Kjartansson är ett vågspel, som ser ut som ett sätt att få året 2016 i ekonomisk balans, även om MFF-ordföranden Håkan Jeppsson förnekar detta.
Försäljningssumman - det talas i Israel om 3,5 miljoner euro - låter låg men är samtidigt i väldigt lämplig nivå för att ge balans i årets resultat. Enligt vad Sydsvenskan obekräftat erfar finns det inte någon klausul med fastställd övergångssummar i Vidar Örn Kjartanssons kontrakt.
Men hela MFF, från styrelse via den operativa ledningen och den sportsliga ner till tränare och spelare skulle få en tungt ansvar att ro hem det allsvenska guldet.
Annars lär det bli full storm i MFF-borgen, även om dörrar och fönster är stängda.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen