Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det sociala viktigast i mobila livet

Tre timmar om dagen ägnas åt appar, främst sociala medier och meddelandeappar. Det visar Internetstiftelsens kartläggning av drygt 300 svenskars mobila liv.

Kan ha förändrat bilden. Ungdomar spelar Pokémon Go. Arkivbild.
– Det är vanligt att man gör enkäter och frågar hur mycket folk använder mobilerna. Men det här är den verkliga användningen, inte bara en uppskattning, säger stiftelsens statistikchef Pamela Davidsson.
Deltagarna i undersökningen har installerat en särskild app som har registrerat hur de har använt sina smarttelefoner. Och just detta, att det är den faktiska användningen som mäts, gör studien intressant, tycker Davidsson.
Hon är något överraskad över att deltagarna använde olika appar så mycket som 178 minuter per dygn, i genomsnitt.
– Det är ju ungefär en femtedel av den vakna tiden.
Flitigast använda var appar som Kik, Facebook, Snapchat, Viber, Whatsapp, Twitter och Instagram, samtliga i kategorin sociala medier/kommunikation, samt webbläsare och söktjänster.
Resultatet är inte nödvändigtvis representativt: Deltagarna har själva anmält sig och män var överrepresenterade i samtliga åldersgrupper. Dessutom omfattas, av tekniska skäl, endast Androidanvändare. Men studien ger ändå en fingervisning, enligt Internetstiftelsen, som ser den som ett komplement till den bredare, årliga undersökningen Svenskarna och internet.
– Vi vill gärna gå vidare med det här på något vis.
Mobilstudien genomfördes i vintras, det vill säga före lanseringen av Pokémon Go. Pamela Davidsson tror att den monumentala spelsuccén kan ge avtryck i eventuella framtida undersökningar:
– Det är jättesvårt att spekulera i. Men jag kan ju gissa baserat på mitt eget användande att tiden vi har i gång mobilen har ökat ännu mer, möjligen på bekostnad av sociala medier och annan förströelse, säger hon.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen